Ενέργεια

EΛΠΕ: Στα 50 εκατ ευρώ τα EBITDA από τις ΑΠΕ το 2023

EΛΠΕ: Στα 50 εκατ ευρώ τα EBITDA από τις ΑΠΕ το 2023
Τα κυριότερα σημεία του teleconference της διοίκησης
Σχετικά Άρθρα
Στα 50 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται το 2023 τα EBIDTA της δραστηριότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τα Ελληνικά Πετρέλαια, που σήμερα διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ 285 MW ενώ πολύ πρόσφατα ετέθη σε λειτουργία των μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο του ομίλου στην Κοζάνη και έχει αρχίσει ήδη η κανονική λειτουργία του.
Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας χθες στους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταικού πάρκου της Κοζάνης, σημειώνοντας ότι πλέον οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν λειτουργική μονάδα του ομίλου, η συνεισφορά της οποίας θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα.

Μάλιστα ο Γιώργος Αλεξόπουλος γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ομίλου σημείωσε ότι στόχος των ΕΛΠΕ είναι η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ, από 285 MW σήμερα να αυξηθεί σε 400 MW το 2023 και σε 600 MW τα επόμενα δυο χρόνια, με απώτερο στόχο τα 2 GW το 2030.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν θετικό τόσο από πλευράς εσόδων όσο και κερδών για τα Ελληνικά Πετρέλαια παρά το γεγονός, ότι επί δυο μήνες δεν λειτούργησε το διυλιστήριο της Ελευσίνας λόγω του Shut down το οποίο πάντως ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πλέον ο όμιλος έχει στη διάθεση του το σύνολο του δυναμικού του αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία στην αγορά από πλευράς πωλήσεων, αλλά και τα αυξημένα περιθώρια διύλισης.

Θετική εξάλλου ήταν και η συνεισφορά της Elpedison στα αποτελέσματα τριμήνου του ομίλου. Η καθαρή παραγωγή της εταιρίας ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 και οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 688 εκατ. ευρώ έναντι 221 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα EBIDTA ανήλθαν σε 46 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ και η συνεισφορά της στα αποτελέσματα του ομίλου ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ τα EBIDTA ήταν μειωμένα σε 18 εκατ. ευρώ έναντι 43 το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τα κέρδη της μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13 εκατ ευρώ έναντι 32 εκατ ευρώ πέρυσι ενώ η συνεισφορά της στα ΕΛ-ΠΕ ανήλθε σε 5 εκατ ευρώ έναντι 11 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο κ. Σιάμισιης απέδωσε τη μείωση των αποτελεσμάτων στης ΔΕΠΑ στο γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον σε αυτή το κομμάτι της ΔΕΠΑ Υποδομών της οποίας η πώληση στην Italgas αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις για τη μείωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, αφού τα ΕΛ-ΠΕ δεν συμμετέχουν στο διοικητικό της συμβούλιο, λόγω της συμμετοχής τους ως διεκδικητές του συνόλου των μετοχών, στη διαδικασία πώλησης η οποία πάντως έχει παγώσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης