Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δαγούμας: Δεν υπήρξε χειραγώγηση - Έρχεται ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής - Έλεγχος και στο φυσικό αέριο

Δαγούμας: Δεν υπήρξε χειραγώγηση - Έρχεται ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής - Έλεγχος και στο φυσικό αέριο
Στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού η ανώτατη αποζημίωση για τις ΑΠΕ θα μπορούσαν να ήταν τα 85 ευρώ/ MWh
Σχετικά Άρθρα

Τα οικονομικά και των προμηθευτών φυσικού αερίου ελέγχει η ΡΑΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν υπερέσοδα όπως στην περίπτωση των καθετοποιημένων εταιριών ηλεκτρισμού.
Αυτό ανακοίνωσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας, παρουσιάζοντας το πόρισμα της Αρχής για τα υπερέσοδα των εταιριών ηλεκτρισμού. Όπως είπε το πόρισμα για τις εταιρίες φυσικού αερίου στην χονδρική αγορά, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς η ΡΑΕ δεν έχει λάβει τα στοιχεία που έχει ζητήσει, ενώ εκτίμησε πως στη λιανική αγορά φυσικού αερίου οι εταιρίες έχουν ζημιές. Πάντως όπως και για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε ότι το εάν θα φορολογηθούν ή όχι οι εταιρίες είναι ζήτημα της πολιτείας να το αποφασίσει.

Πέραν αυτού ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι διενεργούνται έλεγχοι σε 12 προμηθευτές ηλεκτρισμού, όπως και στις εταιρίες διαχείρισης των δικτύων, υπενθυμίζοντας ότι η Αρχή έχει επιβάλει πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για την προχώρησε στους χρόνους που είχε δεσμευθεί μια διασύνδεση και προανήγγειλε ότι σύντομα ετοιμάζει παρέμβαση και στον ΔΕΔΔΗΕ.
Αναφερόμενος στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού ο κ. Δαγούμας παραδέχθηκε ότι η ελληνική είναι από τις πιο ακριβές αγορές της Ευρώπης, λόγω του μείγματος παραγωγής, το οποίο κατά 50% προσδιορίζεται από το φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι η εγχώρια αγορά κινείται κοντά στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.
«Δεν μπορεί να μειωθεί το κόστος στην αγορά ηλεκτρισμού, όσο οι τιμές TTF παραμένουν κοντά στα 100 ευρώ/MWh, γιατί το 50% του ηλεκτροπαραγωγικού μας μείγματος είναι φυσικό αέριο», είπε προσθέτοντας ότι τα δεδομένα του μείγματος είναι αμείλικτα.

Δεν υπάρχει χειραγώγηση της αγοράς

Επίσης, είπε ότι δεν έχει διαπιστωθεί χειραγώγηση της αγοράς, επικαλούμενος και τα σχετικά συμπεράσματα του ευρωπαίου ρυθμιστή (ACER).
Επανέλαβε ότι η ΡΑΕ δεν είναι αρμόδια ούτε έχει την επιστημονική εξειδίκευση για να κρίνει ισολογισμούς και ότι η φορολογική πολιτική είναι στην αρμοδιότητα του κράτους. Παρουσίασε τις βασικές αρχές της μεθοδολογίας υπολογισμού των υπερεσόδων- τα περίφημα 920 εκατ. ευρώ- και του κόστους των εκπτώσεων, ύψους 335 εκατ. ευρώ που έδωσε η ΔΕΗ, καθώς και για τις επιστροφές 67 εκατ. ευρώ από την Αγορά Εξισορρόπησης αλλά και τα πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους από τις μη οριακές μονάδες (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, παλαιές ΑΠΕ)

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση των παραπόνων από τους καταναλωτές, παράπονα όχι μόνον για τους φουσκωμένους λογαριασμούς αλλά και για τους Διαχειριστές.
Ανακοίνωσε δε ότι η ΡΑΕ σκοπεύει να εισάγει τον θεσμό του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή. Υπενθύμισε ότι η Αρχή έχει επιβάλλει πρόστιμα, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ σε 5 εταιρίες προμήθειας για ληξιοπρόθεσμες οφειλές και ότι ελέγχει άλλους 12 προμηθευτές για το ζήτημα της έγκαιρης προγνωστοποίησης στους πελάτες τους των επικείμενων αλλαγών των όρων της σύμβασης.
«Στόχος όλων των ενεργειών αυτών δεν είναι το πρόστιμο, αλλά η επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές» δήλωσε ο κ. Δαγούμας

Ρεαλιστικός ο Μηχανισμός Στήριξης

Επανάλαβε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής αποτέλεσε μία καθαρά εμπορική-επιχειρηματική απόφαση των εταιριών προμήθειας και ότι δεν επιβλήθηκε από τη ΡΑΕ. Εκείνο που επέβαλε η ΡΑΕ ήταν στα προσφερόμενα τιμολόγια να υπάρχει και σταθερό τιμολόγιο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την χρονική περίοδο της έρευνας για τα υπερέσοδα των εταιριών ηλεκτρισμού (Οκτώβριος 2021- Μάρτιος 2022), ο κ. Δαγούμας είπε ότι η αύξηση στη τιμή χονδρικής τον Αύγουστο ήταν απαοτέλεσμα κυρίως της υψηλής κατανάλωσης και της σπανιότητας.

Χαρακτήρισε ρεαλιστικό το νέο μηχανισμό στήριξης που παρουσίασε η κυβέρνηση με το πλαφόν ανά τεχνολογία, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού η ανώτατη αποζημίωση για τις ΑΠΕ θα μπορούσαν να ήταν τα 85 ευρώ/ MWh. Σχολιάζοντας τα μέτρα άλλων χωρών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ρεύματος, ως πιο πετυχημένο χαρακτήρισε το νορβηγικό μοντέλο, που όμως έχει την πολυτέλεια να μπορεί να χρηματοδοτείται από τα «υπερέσοδα» του νορβηγικού Ταμείου Υδρογονανθράκων και ως πιο αποτυχημένο το βρετανικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης