Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο - Στα 111 δολ. το Brent, στα 110 δολ. το αργό

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο - Στα 111 δολ. το Brent, στα 110 δολ. το αργό
Ρεκόρ στις  τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 3% την Παρασκευή, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών και λόγω των ανησυχιών ότι οι προμήθειες θα περιορισθούν περαιτέρω εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα σε ευρωπαϊκές μονάδες της κρατικής Gazprom.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν υπό έλεγχο από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω του lockdown της Κίναςκαι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Περί τις 19:20 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent ενισχύονταν 3,27%, στα 110,96 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 3,7%, στα 110,14 δολάρια.

Ο WTI βρισκόταν σε καλό δρόμο για το υψηλότερο κλείσιμό του από τις 25 Μαρτίου και την τρίτη εβδομαδιαία άνοδό του. Το Brent παρέμεινε σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του σε τρεις εβδομάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ασταθείς, υποστηριζόμενες από ανησυχίες ότι η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να περιορίσει τις προμήθειες, αλλά πιέζονταν από τους φόβους ότι μια αναζωπύρωση της πανδημίας ή άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση.

«Ένα εμπάργκο της ΕΕ, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα μπορούσε να αφαιρέσει από την αγορά περίπου 3 εκατομμύρια bpd (βαρέλια ημερησίως) ρωσικού πετρελαίου, κάτι που θα διαταράξει εντελώς και τελικά θα μετατοπίσει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, προκαλώντας πανικό στην αγορά και ακραία αστάθεια των τιμών», δήλωσε αναλυτής της Rystad Energy.

Κυρώσεις

Αυτή την εβδομάδα, η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην γερμανική μονάδα της ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom, της οποίας οι θυγατρικές εξυπηρετούν την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στην Κίνα, οι μετοχές ανέβηκαν την Παρασκευή, καθώς οι αρχές δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την οικονομία και αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι η Σαγκάη θα αρχίσει να χαλαρώνει σταθερά τους περιορισμούς κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού και θα ανοίξει τα καταστήματα αυτόν τον μήνα.

Βενζίνη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης εκτοξεύτηκαν σε υψηλό όλων των εποχών, ενισχύοντας το spread της βενζίνης στο υψηλότερο επίπεδο από το ρεκόρ τον Απρίλιο του 2020, όταν ο WTI βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Η λέσχη αυτοκινήτων AAA ανέφερε ότι οι τιμές της αντλίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλά ρεκόρ των 4,43 $ ανά γαλόνι για τη βενζίνη και 5,56 $ για το ντίζελ.

Η πίεση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων οδήγησαν το δολάριο σε υψηλό 20ετίας έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό όταν αγοράζεται σε άλλα νομίσματα.

Η ΕΕ ανέφερε ότι υπήρξε αρκετή πρόοδος για την επανέναρξη των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε να προσθέσει άλλο 1 εκατομμύριο bpd προσφοράς πετρελαίου στην αγορά.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης