Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ:Τι προβλέπει το σχέδιο των 195 δισ. ευρώ για την διακοπή της εισαγωγής ρωσικών καυσίμων έως το 2027

ΕΕ:Τι προβλέπει το σχέδιο των 195 δισ. ευρώ για την διακοπή της εισαγωγής ρωσικών καυσίμων έως το 2027

Πρόβλέψη για αναθεώρηση των σχεδίων για τον COVID-19 προκειμένου να απελευθερωθεί περισσότερη χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει ένα σχέδιο 195 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διακοπή της εισαγωγής ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, συνδυάζοντας ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας με μετάβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που επικαλείται το Reuters.

Τα προσχέδια μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν προτού δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό νόμων της ΕΕ, μη δεσμευτικών συστημάτων και συστάσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και την αναθεώρηση των σχεδίων τους για τον COVID-19 προκειμένου να απελευθερωθεί περισσότερη χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Επιτροπή αναμένει ότι τα μέτρα θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους 195 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον αυτών που απαιτούνται ήδη για την επίτευξη του κλιματικού στόχου του μπλοκ για το 2030, που θα συμβάλει στη μείωση του λογαριασμού της Ευρώπης για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Υψηλότεροι στόχοι

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν υψηλότερους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με το προσχέδιο προτάσεων και αξιωματούχους της ΕΕ.

Μεταξύ αυτών που συζητούνται περιλαμβάονται  στόχοι για μερίδιο 45% της ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, αντικαθιστώντας την τρέχουσα πρόταση του 40%, και μείωση κατά 13% στην κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030 αντικαθιστώντας την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής κατά 9%.

Μεταξύ άλλων προτάσεων θα είναι τροποποιήσεις στη νομοθεσία της ΕΕ για την επιτάχυνση των προθεσμιών αδειοδότησης για ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και νέα προγράμματα τγια την εκκίνηση μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας και την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής ηλιακής βιομηχανίας.

Οι Βρυξέλλες θα περιγράψουν επίσης σχέδια για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 και εισαγωγή άλλων 10 εκατομμυρίων τόνων, υποστηριζόμενη από νομοθεσία που θα ορίζει ποιοι τύποι υδρογόνου μπορούν να θεωρηθούν ως ανανεώσιμοι.

Η ΕΕ θα σκιαγραφήσει επίσης τη δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Νιγηρία, καθώς και την υποδομή που απαιτείται για την αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου - οι οποίες σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου θα πρέπει να σχεδιαστούν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα κλειδώσουν σε δεκαετίες εκπομπές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης