Εξοικονόμηση

Επιδότηση ηλ. συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Επιδότηση ηλ. συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Tα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος σύμφωνα με τον υπουργό

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση της αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50% και θα την λαμβάνουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων δηλαδή θα προηγούνται τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνες οικογένειες και τα χαμηλά εισοδήματα. Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος. Πρόσθεσε επίσης πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και ότι ήδη αναζητείται χρηματοδότηση για να παραταθεί.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε πως «στόχος είναι το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι θα γλιτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου».

Συνοπτικά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» υπολογίζεται ότι θα διαθέτει 300.000 voucher βάσει εισοδήματος. Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών και ψυγείων και η επιστροφή των χρημάτων θα είναι 150-600 ευρώ. Δεν αφορά πλυντήρια ρούχων/πιάτων και κουζίνες. Εκτιμάται ότι η αντικατάσταση των παλαιών συσκευών με νέες θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κατά 30% στην κατανάλωση ρεύματος και στον λογαριασμό

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω Taxisnet και η επιλογή της νέας συσκευής θα είναι ελέυθερη με κατηγοριοποίηση βάσει απόδοσης. Πρέπει να αναφερθεί ότι η παλαιά συσκευή που θα παραδοθεί πρέπει να είναι εν λειτουργία.Επίσης στις δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι στις αρχές Ιουνίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα αναδρομικά στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι πολίτες θα μπαίνουν σε αυτή με τον αριθμό παροχής τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης