Ενέργεια

Abdulaziz bin Salman: Εφικτή η πετρελαϊκή παραγωγή άνω των 13 εκατομμυρίων bpd έως το 2027

Abdulaziz bin Salman: Εφικτή η πετρελαϊκή παραγωγή άνω των 13 εκατομμυρίων bpd έως το 2027
Στα 13,2-13,4 εκατομμύρια bpd αναμένεται να φτάσει η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με τον υπουργό

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε πάνω από 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2026 ή στις αρχές του 2027, δήλωσε σήμερα (16/5) ο υπουργός Ενέργειας.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman είπε σε ενεργειακή διάσκεψη στο Μπαχρέιν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο, εάν το απαιτήσει η ζήτηση της αγοράς. Σημείωσε ότι όλες οι ανάντη επενδύσεις θα επικεντρωθούν στην εγχώρια αγορά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Δεν έχουμε χρήματα για να σπαταλήσουμε πουθενά αλλού, με την παραγωγή να ενδέχεται να φτάσει μεταξύ 13,2-13,4 εκατομμύρια bpd» συμπλήρωσε.

Κοίτασμα φυσικού αερίου

Στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ντούρα, που βρίσκεται σε μια πλούσια σε ενέργεια περιοχή κοινή με το Κουβέιτ, ο υπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες προχωρούν στην ανάπτυξή του. Το Ιράν λέει ότι έχει μερίδιο στο πεδίο και θεωρεί «παράνομη» μια συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Κουβέιτ που υπεγράφη νωρίτερα φέτος.

Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ κάλεσαν το Ιράν τον Απρίλιο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του ανατολικού ορίου της κοινής υπεράκτιας περιοχής και επιβεβαίωσαν εκ νέου το δικαίωμά τους να αναπτύξουν το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται εντός αυτής.

«Θα προχωρήσει ούτως ή άλλως γιατί το Κουβέιτ χρειάζεται φυσικό αέριο, εμείς χρειαζόμαστε αέριο και δεν μπορούμε να εκτροχιαζόμαστε για περισσότερα από 22 χρόνια», είπε ο πρίγκιπας Abdulaziz.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης