Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι δύο παρεμβάσεις κλειδιά στο νέο Μηχανισμό της χονδρικής ρεύματος

Οι δύο παρεμβάσεις κλειδιά στο νέο Μηχανισμό της χονδρικής ρεύματος
Το κόστος μονάδων φυσικού αερίου έχει μάλιστα υπολογιστεί με τρόπο που να δημιουργεί κίνητρο για την λειτουργία των πιο αποδοτικών μονάδων
Μετά από μια διεξοδική συζήτηση με τους τεχνοκράτες των αρμοδίων διευθύνσεων της Κομισιόν και αφού απέσπασε την προφορική συναίνεσή τους, εστάλη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο νέος μηχανισμός παρέμβασης στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και μια συζήτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ και την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον για να δρομολογηθεί στη συνέχεια και η επίσημη έγκρισή του και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Ο μηχανισμός θα περιορίζει δραστικά τη σύνδεση της τιμής ρεύματος με την τιμή του φυσικού αερίου και θα αντλεί τα υπερκέρδη στην "πηγή" αναστέλλοντας ουσιαστικά την επίμαχη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Σύμφωνα με το νέο μηχανισμό, η αγορά θα εκκαθαρίζεται ανά ώρα και ανά ημέρα όπως συμβαίνει και σήμερα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να πληρώνονται βάσει της ΟΤΣ.

Οι παρεμβάσεις

Η πρώτη παρέμβαση έρχεται στον τρόπο πληρωμής των παραγωγών (συμβατικών μονάδων και ΑΠΕ). Αντί να πληρωθούν στην ΟΤΣ όπως συμβαίνει σήμερα , θα πληρώνονται στη βάση και μιας δεύτερης ρυθμιζόμενης τιμής. Αυτή θα βγαίνει αυτόματα βάση ενός μαθηματικού τύπου που έχει λάβει υπόψη του με τεκμαρτό τρόπο το κόστος καυσίμου για το φυσικό αέριο και το λιγνίτη και μια ενιαία τιμή για ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά που ορίζεται στα 80-90 ευρώ η μεγαβατώρα. Το κόστος φυσικού αερίου και λιγνίτη θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά, για μεν το πρώτο βάσει της τιμής στο ΤΤF και το Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS) για δε το δεύτερο μόνο βάση του ΕTS. Το κόστος μονάδων φυσικού αερίου έχει μάλιστα υπολογιστεί με τρόπο που να δημιουργεί κίνητρο για την λειτουργία των πιο αποδοτικών μονάδων.

Οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη θα πληρώνονται στο μίνιμουμ μεταξύ της προσφοράς που έχουν κάνει στο σύστημα και της ρυθμιζόμενη τιμής. Αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο ώστε να μην κάνουν υποτιμολογημένες προσφορές για να δουλέψουν περισσότερο και να κάνουν εξαγωγές. Οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά θα πληρώνεται στο μίνιμουμ μεταξύ της ΟΤΣ και της ρυθμιζόμενη τιμής.

Που θα αγοράζουν οι προμηθευτές

Η δεύτερη παρέμβαση έρχεται στην τιμή που θα αγοράζουν οι προμηθευτές. Αυτή θα είναι συνάρτηση ενός σταθμισμένου μέσου όρου του κόστους παραγωγής , το οποίο θα προκύπτει προσθέτοντας τις κιλοβατώρες που θα παράγονται ανά τεχνολογία (φυσικό αέριο, λιγνίτη κλπ) επί την τιμή που θα έχουν πληρωθεί και θα διαιρείται με το σύνολο των κιλοβατώρων που καταναλώθηκαν την ίδια ημέρα.
Σε αυτή την τιμή που θα αγοράζουν όλοι οι προμηθευτές και στη συνέχεια θα προσθέτουν τα διάφορα κόστη για να διαμορφώσουν τα τιμολόγιά τους. Εχει υπολογιστεί ότι με ΟΤΣ στα 240 ευρώ /MWh η τιμή αγοράς για τους προμηθευτές με το νέο μοντέλο διαμορφώνεται στα 160 ευρώ, περιορίζεται δηλαδή το κόστος χονδρεμπορικής κατά 80 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης