Ενέργεια

Αυστρία: Υπό όρους η εξαίρεση των βιομηχανιών από το δελτίο φυσικού αερίου - Οι προβλέψεις για τα αποθέματα

Αυστρία: Υπό όρους η εξαίρεση των βιομηχανιών από το δελτίο φυσικού αερίου - Οι προβλέψεις για τα αποθέματα

 Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η Αυστρία σχεδιάζει να εξαιρέσει τις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες από μέρος του δελτίου φυσικού αερίου, εάν διατηρήσουν την προμήθεια έως και για μισό χρόνο σε εθνικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης που η χώρα αγωνίζεται να γεμίσει, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση.

Η Αυστρία προμηθεύεται το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, μια ισχυρή εξάρτηση που προσπαθεί να τερματίσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την απειλή διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εξεύρεση αρκετών εναλλακτικών λύσεων θα πάρει χρόνια.

Η Αυστρία έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου, ενώ προσπαθεί να γεμίσει τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις στο 80% της χωρητικότητάς τους, την πέμπτη μεγαλύτερη εθνική χωρητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Αυστρίας προβλέπει την κατανομή του φυσικού αερίου των εταιρειών έναντι των νοικοκυριών.

Τα αποθέματα

«Οι εταιρείες που έχουν αποθηκεύσει τα αποθέματά τους φυσικού αερίου (σε εθνική αποθήκευση) δεν θα επηρεαστούν αμέσως από τα μέτρα ενεργειακού ελέγχου, αλλά μάλλον θα μπορούν να συνεχίσουν να διαθέτουν το αέριο τους», ανέφερε ο καγκελάριος Karl Nehammer σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Εάν παρ’ όλα αυτά καταστεί απαραίτητο σε περίπτωση απόλυτης κρίσης η πρόσβαση σε αυτό το φυσικό αέριο προκειμένου να διατηρηθεί η δομική προσφορά της χώρας μας, η εταιρεία θα αποζημιωθεί ανάλογα», είπε.

Ένα σχέδιο νομοθετικής τροποποίησης που περιλαμβάνει τα μέτρα δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων, ανέφερε η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι επρόκειτο να συζητηθεί στην Κάτω Βουλή την Πέμπτη. Όλα τα κόμματα εκτός από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας το είχαν υποστηρίξει στην επιτροπή, ανέφερε.

Η βιομηχανία χαρτιού, η οποία περιλαμβάνει τον κατασκευαστή συσκευασιών Mayr-Melnhof , και χαλυβουργίες όπως η Voestalpine είναι από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς χρήστες φυσικού αερίου της Αυστρίας και εκείνους που θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο σε περίπτωση έλλειψης.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης