Ενέργεια

Πολωνία: Η PGNiG δεν θα χρησιμοποιήσει πλήρως τον Baltic Pipe - Βλέπει μείωση στη ζήτηση φυσικού αερίου

Πολωνία: Η PGNiG δεν θα χρησιμοποιήσει πλήρως τον Baltic Pipe - Βλέπει μείωση στη ζήτηση φυσικού αερίου

Ο αγωγός Baltic Pipe μεταφέρει έως και 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία

 

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG δεν βλέπει την ανάγκη να χρησιμοποιήσει όλη τη χωρητικότητα που έκλεισε σε αγωγό από τη Νορβηγία, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να περιορίσουν τη ζήτηση.

Ο αγωγός Baltic Pipe, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία, όπου η PGNiG παράγει το καύσιμο, θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου.

Εάν χρησιμοποιηθεί πλήρως, θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως τις προμήθειες που λαμβάνει η Πολωνία εδώ και χρόνια από την Gazprom στο πλαίσιο μιας σύμβασης που λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η Ρωσία σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο στην Πολωνία τον Απρίλιο, αφού η Βαρσοβία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της να πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

«Σήμερα, δεν βλέπω την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το μέγιστο της χωρητικότητας που κλείσαμε στο Baltic Pipe», δήλωσε ο Robert Perkowski, επικεφαλής της PGNiG.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αποστέλλει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως , χρησιμοποιώντας περισσότερο από το μισό της χωρητικότητας που έχει κλείσει στον αγωγό. Η ίδια παραγωγή της PGNiG στη Νορβηγία πρόκειται να φθάσει τα 3 bcm, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από συμβόλαια με τη Δανική Orsted και την Πολωνική Grupa Lotos.

«Όταν κλείναμε τη χωρητικότητα το 2018, υποθέταμε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξανόταν, σήμερα μπορούμε να δούμε μια αποδυνάμωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου», είπε ο Perkowski.

Η εταιρεία εκτιμά ότι ο συνδυασμός πολλών αγωγών διασύνδεσης με τους γείτονες, η πλήρης χρήση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βαλτική Θάλασσα και η εγχώρια παραγωγή σημαίνει ότι η PGNiG δεν ανησυχεί για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμάτες στο 90% και περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες της χωρητικότητας που συνήθως μένουν απλήρωτες ως απόθεμα, η Πολωνία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία αποθήκευσης φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, είπε ο Perkowski.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης