Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν με το διάδοχο της Σ. Αραβίας

Άνοδος για το πετρέλαιο - Ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν με το διάδοχο της Σ. Αραβίας

 Στα 112 δολάρια το βαρέλι κινείται το αργό και το brent

Οι τιμές του αργού επέστρεψαν σε θετικό έδαφος την Πέμπτη μετά από μια διήμερη πτώση, αλλά παρέμειναν πολύ κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους εν μέσω αναφορών ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να συναντήσει τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τελικά σε μια διπλωματική ανατροπή που θα μπορούσε φαινομενικά να αναγκάσει τον παραγωγό πετρελαίου να εξετάσει τα αιτήματα των ΗΠΑ για περισσότερη προμήθεια.

Περί τις 21:50 ώρα Ελλάδας, το West Texas Intermediate που διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη, ή WTI, σημείωσε άνοδο 2,6%, στα 112,44 δολ. το βαρέλι.

Ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού αργού πετρελαίου είχε υποχωρήσει 4% τις δύο προηγούμενες ημέρες μετά την άνοδο κατά 14,5% σωρευτικά σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Το Brent που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,7% στα 112,07 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του αργού έχασε 4,5% σε δύο προηγούμενες ημέρες διαπραγμάτευσης μετά από άνοδο περίπου 12% σε τέσσερις συνεδριάσεις πριν από αυτό, φτάνοντας στο υψηλό ενός μηνός στα 114,79 δολάρια.

Η ανάκαμψη του πετρελαίου της Πέμπτης ήρθε με την ελπίδα ότι η προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών Covid στη Σαγκάη θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Τα στοιχεία της ανοδικής κατανάλωσης και των αποθεμάτων για το αμερικανικό πετρέλαιο που δημοσίευσε η κυβέρνηση την Τετάρτη βοήθησαν επίσης την αγορά να βρει υποστήριξη, ανέφεραν οι traders.

Ακόμα κι έτσι, το WTI υποχώρησε σε ενδοημερήσιο χαμηλό των 103,25 δολαρίων νωρίτερα, ενώ το Brent άγγιξε το χαμηλότερο σημείο συνεδρίασης των 105,72 δολαρίων.

Ένας λόγος για αυτό ήταν η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα καταλήξει σε συναίνεση ως μπλοκ για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Το άλλο ήταν η αναφορά του CNN ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονταν για να οργανώσουν την προσωπική συνάντηση, πιθανότατα στο Ριάντ, μεταξύ του Μπάιντεν και του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην επόμενη προγραμματισμένη περιοδεία του προέδρου στο εξωτερικό.

Η σχέση Μπάιντεν με τον διάδοχο

Εκ πρώτης όψεως, ως μακροπρόθεσμοι σύμμαχοι σε οτιδήποτε, από την ενεργειακή ασφάλεια έως την ειρήνη στην Αραβική χερσόνησο, η ηγεσία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας δεν θα πρέπει να έχουν κανένα πρόβλημα να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή, όπως έγινε από τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο ορισμένοι λένε ότι είχε «και άνετη» σχέση με τον Σαλμάν.

Το πρόβλημα όμως είναι η καυστική σχέση μεταξύ του Μπάιντεν και του πρίγκιπα διαδόχου, τον οποίο ο πρόεδρος κάποτε αποκαλούσε «παρία». Αυτό ήρθε μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, του γεννημένου στη Σαουδική Αραβία δημοσιογράφου και κατοίκου των ΗΠΑ, τον οποίο η CIA λέει ότι εκτελέστηκε με διαταγή του διαδόχου λόγω της κριτικής που ασκούσε.

Νωρίτερα φέτος, ο Σαλμάν, που συχνά αναφέρεται ως MbS, τα αρχικά του, αρνήθηκε να δεχτεί κλήσεις από τον Μπάιντεν. Δημοσιεύματα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, γνωστός για τις ιδιοσυγκρασιακές εκρήξεις, συνήθως εκρήγνυται όταν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια να τον συνδέσουν με τη δολοφονία Κασόγκι.
Μια βελτίωση στη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της τεταμένης αγοράς πετρελαίου, εάν η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει πλεονάζουσα ικανότητα να παράγει περισσότερα, αποφασίσει να ικανοποιήσει το μακροχρόνιο αίτημα των ΗΠΑ για περισσότερα βαρέλια.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης