Ενέργεια

Πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια: Το πράσινο φως Γερμανίας - Ιταλίας

Πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια: Το πράσινο φως Γερμανίας - Ιταλίας
Πολωνία, Βουλγαρία και Φινλανδία είναι στην λίστα των «αντιφρονούντων» με άμεση τιμωρία και κλείσιμο της στρόφιγγας

Πράσινο φως στις εταιρείες τους να ανοίξουν αν το επιθυμούν λογαριασμούς σε ρούβλια για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο άναψαν η Γερμανία και η Ιταλία, τονίζοντάς τους – μετά από διαβουλεύσεις με την ΕΕ - ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να ενδώσουν στις πιέσεις της Ρωσίας να πληρώνουν μέσω λογαριασμών στην Gazprombank σε ρούβλια κι η Μόσχα τους έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις διπλωματών στις Βρυξέλλες, οι οδηγίες για το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και η μετέπειτα αγορά ρωσικού φυσικού αερίου ενέχουν ηθελημένη ασάφεια.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η κυβέρνηση Σολτς ενημέρωσε τους Γερμανούς εισαγωγείς φυσικού αερίου ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις εφόσον οι πληρωμές στην Gazprombank δεν γίνονται σε ρωσικό νόμισμα. Και σημείωσαν ότι η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, κινήθηκε σε στενό συντονισμό με την ΕΕ.

Αλλά και η ιταλική κυβέρνηση μίλησε με την Κομισιόν κι έλαβε διευκρινίσεις ως προς το πώς μπορεί να αγοράζει νόμιμα ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε κυβερνητική πηγή από τη Ρώμη. Οι επαφές αυτές έγιναν προτού ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για το άνοιγμα δύο λογαριασμών στην Gazprombank, ο ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης