Τελευταία Νέα

BMW: Μέσω υδρογόνου ο δρόμος απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

BMW: Μέσω υδρογόνου ο δρόμος απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Τα σχέδια της BMW αντικατοπτρίζουν ευρύτερες προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη γερμανική βιομηχανία

Η BMW διερευνά νέες επενδύσεις για να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο, δήλωσε ο επικεφαλής παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Reuters, προειδοποιώντας ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα φέρει τη βιομηχανία σε αδιέξοδο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία βασιζόταν στο φυσικό αέριο για το 54% της ενεργειακής της κατανάλωσης το 2021, εξετάζει πού μπορεί να προσθέσει ηλιακούς συλλέκτες στα εργοστάσιά της και αναπτύσσει σχέδια με τις τοπικές αρχές για τη μεταφορά υδρογόνου στο εργοστάσιό της στη Λειψία της Γερμανίας.

«Το υδρογόνο είναι πολύ κατάλληλο για να μειώσει ή ακόμα και να αντισταθμίσει πλήρως τη ζήτηση φυσικού αερίου. Η βιομηχανία μας αντιπροσωπεύει περίπου το 37% της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Όχι μόνο η BMW αλλά ολόκληρος ο κλάδος θα σταματούσε» δήλωσε ο Milan Nedeljkovic.

Τα σχέδια του Ομίλου

Τα σχέδια της BMW αντικατοπτρίζουν ευρύτερες προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη γερμανική βιομηχανία για να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να καταλήξει σε διαθέσιμες προμήθειες σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής των παραδόσεων.

Πέρα από τη Γερμανία, ένα νέο εργοστάσιο στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, το οποίο η BMW είπε ότι θα είναι το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων στον κόσμο που θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου χωρίς ορυκτά καύσιμα, θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλιακή ενέργεια, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει επίσης τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας.

Η γεωθερμική ενέργεια είναι πιο σταθερή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ανάπτυξη ή επένδυση συγκρίσιμη με την αιολική ή την ηλιακή εν μέρει λόγω του υψηλού αρχικού κόστους και των πολύπλοκων διαδικασιών αδειοδότησης για γεωτρήσεις.

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας, αλλά σταδιακά καταργείται στη Γερμανία, ο Nedeljkovic είπε: «Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους ασταθείς καιρούς» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης