Ενέργεια

Παράθυρο για επιδοτήσεις στους μικρομεσαίους ανοίγει το RePowerEU - Επιφυλάξεις στην βιομηχανία

Παράθυρο για επιδοτήσεις στους μικρομεσαίους ανοίγει το RePowerEU - Επιφυλάξεις στην βιομηχανία
Προβληματισμό στη βιομηχανία προκαλεί η προτροπή της ΕΕ προς τη βιομηχανία να επιταχύνει τις εργασίες για την παραγωγή υδρογόνου, τις υποδομές και τις συσκευές τελικής χρήσης

«Παράθυρο» για ξεχωριστές επιδοτήσεις ρεύματος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) ανοίγει η Κομισιόν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο «RePowerEU». Αυτό αποτελούσε ουσιαστικά απαίτηση τόσο της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών μελών, ώστε να μπορούν να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους στην ενεργειακή κρίση κλάδους. Ωστόσο, το ελληνικό σχήμα της οικονομικής στήριξης που είχε πάρει έγκριση τον περασμένο Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν οριζόντιο και αφορούσε σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες.

Η προσαρμογή της επιδότησης ανά τομέα, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους της επιχείρησης, αν και ήταν στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ώστε να είναι και πιο δίκαιο, δεν προχώρησε καθώς η έγκριση από την Κομισιόν θα καθυστερούσε διότι θα απαιτούνταν ειδικές μελέτες για την τεκμηρίωση ενός τέτοιου σχήματος. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για στοχευμένη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες άλλωστε το έχουν και περισσότερο ανάγκη.

Να σημειωθεί ότι για τον Μάιο στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά στην επιδότηση σε επαγγελματικούς καταναλωτές (ανεξαρτήτως κατανάλωσης και ισχύος παροχής), η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον δίνεται για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για το φυσικό αέριο η επιδότηση για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης, του τζίρου και του αριθμού των εργαζομένων, ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ουδέτερα για τις διασυνοριακές συναλλαγές

Επιπλέον, πέρα από τις παρεμβάσεις της Κομισιόν για να ενισχυθούν οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, η Επιτροπή προκρίνει προσωρινά μέτρα για την επιδότηση του κόστους αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάζουν διασυνοριακές εξαγωγές ηλεκτρικές ενέργειας ώστε να πέσει η τελική τιμή ρεύματος για τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι περιορισμένα ως προς τον χρόνο εφαρμογής τους και σε χώρες µε μεγάλη εξάρτηση στο φυσικό αέριο, όπως είναι η Ελλάδα.

Πάντως, γενικότερα η βιομηχανία διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδίου REPowerEU διαβλέποντας σοβαρά κενά ως προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους, γεγονός που αναγνωρίζει και η ίδια η Κομισιόν. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι από στελέχη της αγοράς ότι, δεν αποκλείεται το βάρος να πέσει στις περικοπές φορτίων από τις επιχειρήσεις, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον των παραγωγικών κλάδων .

Επίσης, προβληματισμό στη βιομηχανία προκαλεί η προτροπή της ΕΕ προς τη βιομηχανία να επιταχύνει τις εργασίες για την παραγωγή υδρογόνου, τις υποδομές και τις συσκευές τελικής χρήσης, ενώ κρίνουν ως ανεπαρκές το κονδύλι των 28 με 38 δισ. ευρώ που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση υποδομών υδρογόνου. Πάντως, για την προώθηση του πράσινου υδρογόνου η Κομισιόν θα προσφέρει συμβόλαια στη βιομηχανία και συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας, με τη χρήση εσόδων από τους ρύπους. Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα αναπτύξει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μια τεχνική συμβουλευτική μονάδα στο πλαίσιο του InvestEU για την υποστήριξη πράσινων PPAs.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης