Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Προς ιστορικές ελλείψεις η φετινή χειμερινή αγορά φυσικού αερίου

Bloomberg: Προς ιστορικές ελλείψεις η φετινή χειμερινή αγορά φυσικού αερίου
Οι traders ανακατευθύνουν φορτία LNG από την Ασία και επιλέγουν να τα πουλήσουν στην Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι πιο ελκυστικές

Σε μια ιστορική έλλειψη οδεύει ενδεχομένως η αγορά LNG αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Το σχέδιο της Ευρώπης να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 2/3 ως τα τέλη του έτους και να τις αντικαταστήσει με LNG από τις ΗΠΑ και την Αφρική ενισχύει απότομα τον ανταγωνισμό για το συγκεκριμένο καύσιμο.

Επίσης, η εκτίμηση για το τέλος του COVID στην Κίνα μέσα στο 2022, συνεπάγεται θεωρητικά με αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Αλλαγή στρατηγικής

Σε μια φυσιολογική χρονιά, οι εισαγωγείς LNG αποθηκεύουν αέριο για το χειμώνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό φαίνεται πως ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, καθώς οι εταιρείες στη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία ήδη αγοράζουν φορτία για τις αρχές του 2023. Οι κίνδυνοι στην προμήθεια απειλούν με άνοδο των λογαριασμών ρεύματος και του πληθωρισμού, κάτι που θα άφηνε τα φτωχότερα κράτη εκτός της αγοράς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ενέργειας της Simpson Spence Young, James Whistler, «ο επόμενος χειμώνας προκαλεί ανησυχία σε όλους. Αυτά δείχνουν μια σφιχτή προμήθεια υπό φυσιολογικές συνθήκες, όμως υπάρχουν και πρόσθετοι κίνδυνοι».

15_9.JPG



Παράλληλα, οι traders ανακατευθύνουν φορτία LNG από την Ασία και επιλέγουν να τα πουλήσουν στην Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι πιο ελκυστικές. Η Γερμανία υλοποιεί τα νέα πλωτά τερματικά της και το πρώτο ενδέχεται να λειτουργήσει από φέτος. Στο μεταξύ, όμως, θα στραφεί στη φυσική αγορά εις βάρος αναπτυσσόμενων κρατών, όπως η Ινδία και το Πακιστάν.

Η στάση της Κίνας

Ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG διεθνώς αγοράζει και πάλι φορτία στη φυσική αγορά μετά από μήνες απουσίας, αναμένοντας μια απότομη επιστροφή όταν τελειώσουν οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό. Και πάλι, πολλοί Κινέζοι εισαγωγείς παραμένουν επιφυλακτικοί για νέες συμφωνίες καθώς η κατανάλωση παραμένει ασθενής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια απότομη αύξηση των αγορών αργότερα φέτος.

«Η ισχυρή ζήτηση για LNG στην Ευρώπη είναι βέβαιη, όμως η μεταβλητή είναι η Κίνα, όπου η τωρινή ζήτηση παραμένει χαμηλή λόγω των lockdown και της οικονομικής επιβράδυνσης. Η αγορά θα σφίξει καθώς θα οδεύουμε στο χειμώνα, καθώς οι Ευρωπαίοι και Κινέζοι αγοραστές θα ανταγωνίζονται για ποσότητες» τόνισε χαρακτηριστικά η Valery Chow, επικεφαλής αερίου της Wood Mackenzie για την Ασία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης