Ενέργεια

Το πλάνο της Γερμανίας σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου

Το πλάνο της Γερμανίας σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου
Το σχέδιο της χώρας για τον τερματισμό του άνθρακα δεν θα εκτροχιαστεί λόγω αυτής της εξέλιξης

Η Γερμανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που θα ήταν αδρανείς φέτος και το επόμενο έτος ως εφεδρικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας σήμερα (24/5) σύμφωνα με το Reuters.

Οι προτάσεις, που καταρτίστηκαν από το υπουργείο ως μέρος των προληπτικών μέτρων σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου, θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαρτίου 2024, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές.

Ειδικότερα, το φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε το 15% της εισροής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βιομηχανία και τη θέρμανση των σπιτιών εάν προκύψει συμφόρηση. Eπίσης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι εθελοντική και οι φορείς εκμετάλλευσης θα αποζημιώνονται από δημόσιους πόρους για τη διατήρηση της πρώτης ύλης έτοιμη και για την παροχή της απαραίτητης τεχνικής βοήθειας.

Τέλος, σύμφωνα με τις πηγές η διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας άνθρακα σε κατάσταση ετοιμότητας δεν θα σημαίνει ότι τα εργοστάσια εκπέμπουν πρόσθετες εκπομπές άνθρακα, τονίζοντας ότι το σχέδιο δεν θα εκτροχιάσει τον γενικό στόχο της Γερμανίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης