Ενέργεια

ΗΠΑ: Άνοδος των τιμών φυσικού αερίου κατά 35%... μετά τις δηλώσεις Biden

ΗΠΑ: Άνοδος των τιμών φυσικού αερίου κατά 35%... μετά τις δηλώσεις Biden
Το παράδοξο όμως έγκειται όμως στις δηλώσεις του Joe Biden, ο οποίος δικαιολογεί αυτή την τάση ως ένα μέρος μιας «πρωτοφανούς μετάβασης σε ένα πιο πράσινο μέλλον»

Ο εθνικός μέσος όρος της τιμής του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 35% από τότε που ο Πρόεδρος Biden έκανε λόγο για «μεγάλη προσπάθεια» μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Μάλιστα, η δήλωση αυτή έγινε στις 24 Νοεμβρίου του 2021, καθώς οι τιμές είχαν πάρει την ανιούσα.

«Ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια για τη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου. Εργάστηκα σκληρά αυτές τις τελευταίες εβδομάδες με τηλεφωνήματα και συναντήσεις με ξένους ηγέτες και φορείς χάραξης πολιτικής για να εξετάσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Και ενώ αυτή η δράση μας δεν θα λύσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου εν μία νυκτί, θα κάνει τη διαφορά». Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το μετά

Λίγους μήνες αργότερα, η αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου δεν έχει μεταφραστεί στα πρατήρια καυσίμων, καθώς η τιμή της βενζίνης σε ολόκληρη τη χώρα έχει εκτοξευθεί στα ύψη υπό τις ενεργειακές πολιτικές της κυβέρνησής του — σημειώνοντας αύξηση 35,3% από την ημέρα της ανακοίνωσής του έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία τιμών από την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων.

Επιπλέον, το καύσιμο ντίζελ - στο οποίο βασίζονται αρκετοί τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας και της γεωργίας - αυξήθηκε κατά 52,4% από τις 24 Νοεμβρίου 2021.

Οι αυξήσεις στις πολιτείες

Πιεσμένες νιώθουν οι αμερικανικές πολιτείες στον εν λόγω τομέα, με την Καλιφόρνια να έχει δει αύξηση της τάξεως του 28,9% στην τιμή του φυσικού αερίου από τότε έως σήμερα. Επίσης, τα ίδια επίπεδα αύξησης κατά 38,3% σημειώνει η πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η πολιτεία του Αμερικανού προέδρου, Ντελαγουέρ αντιμετωπίζει αύξηση κατά 37,2%.

Ο μέσος όρος των τιμών φυσικού αερίου/πολιτεία των ΗΠΑ

09090909_1.JPG



Η δικαιολογία Biden

Το παράδοξο όμως έγκειται όμως στις δηλώσεις του Joe Biden, ο οποίος δικαιολογεί αυτή την τάση ως ένα μέρος μιας «πρωτοφανούς μετάβασης σε ένα πιο πράσινο μέλλον». Το συγκεκριμένο ισχυρισμό έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία, όπου επέμεινε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής του βοήθησαν να μην επιδεινωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και ο κόσμος περνούν μια «απίστευτη μετάβαση» στην πράσινη ενέργεια καθώς οι τιμές που αναρτώνται στις πινακίδες των πρατηρίων καυσίμων ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα.

«Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, διανύουμε μια απίστευτη μετάβαση που λαμβάνει χώρα που, αν θέλει ο Θεός, όταν τελειώσει, θα είμαστε ισχυρότεροι και ο κόσμος θα είναι ισχυρότερος και λιγότερο εξαρτημένος από ορυκτά καύσιμα» κατέληξε.

Τέλος, και οι 50 πολιτείες είχαν εθνική τιμή λιανικής πάνω από 4 δολάρια το γαλόνι με την Οκλαχόμα να προσφέρει το φθηνότερο φυσικό αέριο στα 4,03 δολάρια το γαλόνι και την Καλιφόρνια να προσφέρει το πιο ακριβό αέριο με μέσο όρο 6,06 δολάρια. Η αυστηρότερη προσφορά και η αυξημένη ζήτηση έχουν ωθήσει τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα.Αυτές οι τιμές αναμφίβολα θα έχουν εκλογικό κόστος για τους Δημοκρατικούς με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι στην κατηγορία των ευνοημένων.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης