Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Soros: Γιατί η Ευρώπη έχει διαπραγματευτική ικανότητα έναντι της Ρωσίας

Soros: Γιατί η Ευρώπη έχει διαπραγματευτική ικανότητα έναντι της Ρωσίας
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi ο Soros είπε ότι ο Putin «εκβίαζε προφανώς την Ευρώπη» παρακρατώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου

Την άποψη ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση απ’ ότι νομίζει σχετικά με την αντιμετώπιση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος George Soros, σύμφωνα με το CNBC.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi ο Soros είπε ότι ο Putin «εκβίαζε προφανώς την Ευρώπη» παρακρατώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου. «Αυτό έκανε την περασμένη σεζόν. Έβαλε το φυσικό αέριο σε αποθήκες αντί να το προμηθεύει στην Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε έλλειψη, αύξησε τις τιμές και κέρδισε πολλά χρήματα. Αλλά η διαπραγματευτική του θέση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται», έγραψε χαρακτηριστικά και μάλιστα, αναφέρθηκε στην έλλειψη εξαγωγικής ευελιξίας του ρωσικού φυσικού αερίου εκτός Ευρώπης.

Τα stop της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία πρόσφατα διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν το πληρώνει σε ρούβλια. Η κίνηση ήρθε αφότου το Ελσίνκι ανακοίνωσε τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - την αμυντική συμμαχία στην οποία αντιτίθεται ο Putin.

Επίσης, Βουλγαρία και Πολωνία σταμάτησαν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο πριν από μερικές εβδομάδες. Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι τα «μη φιλικά» κράτη θα έπρεπε να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια - μια πολιτική που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να υποστηρίζει το δικό του νόμισμα.

Η θέση του Soros

Σύμφωνα με τον George Soros, η ΕΕ αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά για το Κρεμλίνο και ο Putin χρειάζεται τα έσοδα από το φυσικό αέριο για να στηρίξει την οικονομία του.

«Εκτιμάται ότι η ρωσική χωρητικότητα αποθήκευσης θα είναι πλήρης μέχρι τον Ιούλιο. Η Ευρώπη είναι η μόνη του αγορά. Εάν δεν προμηθεύει την Ευρώπη, πρέπει να κλείσει τα πηγάδια στη Σιβηρία από όπου προέρχεται το φυσικό αέριο. Εμπλέκονται περίπου 12.000 πηγάδια. Χρειάζεται χρόνος για να κλείσουν και μόλις κλείσουν, είναι δύσκολο να ανοίξουν ξανά λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού» τόνισε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε αιφνιδιαστικό ενδεχόμενο  πριν χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη. «Μετά θα πρέπει να επιβάλλει βαρύ φόρο στις εισαγωγές φυσικού αερίου, έτσι ώστε η τιμή για τον καταναλωτή να μην πέσει».

Επίσης, «η Ρωσία δεν διαθέτει ευελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου και δεν έχει τα μέσα να εξάγει το φυσικό αέριο εκτός  Ευρώπης, για παράδειγμα, στην Ασία, λόγω έλλειψης υποδομής αγωγών».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι Leon Izbicki, συνεργάτης της Energy Aspects, συμφωνεί ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι σχεδόν πλήρης. «Αναμένουμε ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα ανέλθουν σε περίπου 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος σε σύγκριση με 141 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι» ήταν η χαρακτηριστική του εκτίμηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης