Ενέργεια

HΠΑ: Το φυσικό αέριο ανέβηκε στα ύψη και θα παραμείνει εκεί

HΠΑ: Το φυσικό αέριο ανέβηκε στα ύψη και θα παραμείνει εκεί

Στα ~4 Bcf/ημέρα παραμένει το έλλειμμα στην αγορά

 

Η ζήτηση για φυσικό αέριο συνεχίζει να ενισχύεται ενώ την ίδια ώρα οι προμήθειες υστερούν.

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου είναι τώρα +9 Bcf/ημέρα ετησίως ενώ οι προμήθειες αυξάνονται μόνο ~3 Bcf/ημέρα σύμφωνα με το seekingalpha.com.
Το έλλειμμα στην αγορά έχει πλέον αυξηθεί σε σχεδόν ~4 Bcf/ημέρα. Xθες 26/5 η τιμή διόεθωσε ελαφρά κάτω από τα 9 δολ/mmbtu.

Κάθε έκθεση φυσικού αερίου που δημοσιοποιείται αναφέρρει το ίδιο: τα θεμελιώδη στοιχεία για το φυσικό αέριο είναι "σφιχτά".
Σε αντίθεση με τις παλιές εκτιμήσεις όπου λαμβανόταν υπόψη ο καιρός και άλλες λεπτομέρειες, η αγορά έμαθε να εκτιμά την mega τάση. Και στην περίπτωση του φυσικού αερίου, υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα που η αγορά δεν θα μπορέσει να επιλύσει σύντομα: ανεπαρκής παραγωγή.


pin1_1.JPG


Σύμφωνα με το seekingalpha.com δύο λέξεις είναι αρκετές για να περιγράψει αυτό που συμβαίνε: Δεν φτάνει. Και αυτό συνοψίζει την πραγματικότητα της αγοράς φυσικού αερίου σήμερα. Με τη ζήτηση για καύση ενέργειας να αυξάνεται, οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Πρόκειται για ένα στοίχημα μονής κατεύθυνσης, επομένως θα υπάρξει πολλή περιττή αστάθεια. Αλλά ο δρόμος έχει οριστεί, οπότε αν η παραγωγή εκτιναχθεί στα ~98 Bcf/d θα καταστρέψει το πάρτι και θα είναι δύσκολο να σταματήσει αυτή η πορεία.

pin2_2.JPG

Η συνολική ζήτηση αερίου, είναι αξιοσημείωτη. Σε ετήσια βάση, είναι τώρα +9 Bcf/ημέρα για τη συνολική ζήτηση αερίου. Για προμήθειες, +2,4 Bcf/d. Αυτός είναι ο λόγος που το φυσικό αέριο κινείται ψηλότερα και θα συνεχίσει μέχρι να συμβεί κάτι δραματικό.


pin3_2.JPG


Με βάση τους υπολογισμούς, η αγορά είναι η πιο σφιχτή που υπήρξε ποτέ για αυτήν την εποχή του χρόνου και χωρίς την αύξηση της προσφοράς οι τιμές πιθανότατα θα φτάσουν σε διψήφια επίπεδα.

Και πάλι, δεν υπάρχει αντικατάσταση ζήτησης φέτος από εταιρείες όπως η αλλαγή αερίου σε άνθρακα. Το απόθεμα άνθρακα είναι σε έλλειψη αυτή τη στιγμή και το συμπέρασμα είναι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

pin_4.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης