Ενέργεια

Η Γερμανία επιταχύνει την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου στην Αυστραλία

Η Γερμανία επιταχύνει την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου στην Αυστραλία

Συνομιλίες με Woodside και Fortescue

Η Γερμανία επιταχύνει το έργο της για το πράσινο υδρογόνο με την Αυστραλία, καθώς η προσπάθεια της χώρας να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα έχει γίνει πιο επείγουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ερευνών της Γερμανίας.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει φέρει στο προσκήνιο την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και έχει μετατρέψει την ενεργειακή ασφάλεια σε μείζον ζήτημα για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Αυτές τις μέρες, λόγω του επιθετικού πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία, η πίεση για ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα έχει γίνει πιο έντονη και πιο επείγουσα», δήλωσε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας και Έρευνας Μπετίνα Σταρκ-Γουάτζινγκερ.

Η Γερμανία και η Αυστραλία υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για τη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, ως μέρος των προσπαθειών του Βερολίνου να αναπτύξει φιλικό προς το περιβάλλον υδρογόνο.

Καθώς η ζήτηση πράσινου υδρογόνου της Γερμανίας δεν μπορεί να καλυφθεί στο εσωτερικό, αναζητά συνεργασίες στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει εισαγωγές.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί παραγωγή σε εμπορική κλίμακα πράσινου υδρογόνου έως το 2030, αν όχι νωρίτερα, αρχικά για να τροφοδοτήσει τη γερμανική χαλυβουργία, δήλωσε η Σταρκ-Γουάτζινγκερ στο Reuters.

Συνεργασίες

«Νομίζω ότι μόλις ξεκινήσουμε και η διαδικασία πάρει ώθηση, θα μπορούσε να επιταχυνθεί », είπε η Σταρκ-Γουάτζινγκερ, η οποία βρίσκεται σε ένα τετραήμερο ταξίδι στην Αυστραλία για να συζητήσει έργα υδρογόνου με ερευνητές και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων δύο από τους μεγαλύτερος εξαγωγείς εμπορευμάτων της Αυστραλίας την Woodside Energy Group Ltd και την Fortescue Metals Group .

Η Γερμανία θέλει τις Woodside και Fortescue ως προμηθευτές πράσινου υδρογόνου, ενώ οι δύο εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με γερμανικές εταιρείες για την απόκτηση ηλεκτρολύσεων, είπε.

Η γερμανική E.ON υπέγραψε τον Μάρτιο μνημόνιο κατανόησης με την επιχείρηση πράσινης ενέργειας Fortescue για την εξερεύνηση της αποστολής πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη.

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη χρήση ηλεκτρολυτών που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη διάσπαση του νερού.

Το επόμενο βήμα είναι οι κοινοπραξίες γερμανικών και αυστραλιανών εταιρειών να υποβάλουν αίτηση έως τον Ιούνιο για χρηματοδότηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταφοράς και της χρήσης πράσινου υδρογόνου.

Χρηματοδότηση έργων

Πέρυσι, η Αυστραλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι σχεδίαζαν να δαπανήσουν περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση έργων υδρογόνου.

Η απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας διέθεσε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για επιχορηγήσεις σε έργα υδρογόνου. Η ανάπτυξη υδρογόνου είναι ένας τομέας της ενεργειακής πολιτικής που έχουν υποστηρίξει και οι δύο πλευρές της πολιτικής στη χώρα.
Η Γερμανία, η οποία ξεκίνησε μια στρατηγική για το υδρογόνο το 2020, επικεντρώνεται στο πράσινο και όχι στο μπλε υδρογόνο, το οποίο παράγεται χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο με το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στη διαδικασία να συλλαμβάνεται.

«Με την τρέχουσα έλλειψη και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, το μπλε υδρογόνο είναι εκτός θέματος για τη Γερμανία αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Σταρκ-Γουάτζινγκερ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης