Ενέργεια

Νορβηγία: Αυξάνουν τις επενδυτικές προβλέψεις για το 2022 οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Νορβηγία: Αυξάνουν τις επενδυτικές προβλέψεις για το 2022 οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις της πανδημίας θα ενισχύσουν τα επενδυτικά σχέδια για τα επόμενα χρόνια

 Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αύξησαν τις επενδυτικές τους προβλέψεις για το 2022 καθώς εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα φορολογικά κίνητρα για να τονώσουν τη δραστηριότητα, σύμφωνα με έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (SSB) την Παρασκευή.

Ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός τομέας στη Νορβηγία αναμένεται τώρα να επενδύσει 167,2 δισεκατομμύρια κορώνες Νορβηγίας (17,57 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, έναντι πρόβλεψης 159,5 δισεκατομμυρίων κορωνών που έγινε τον Φεβρουάριο, ανέφερε η SSB.

«Η ανοδική προσαρμογή για το 2022 οφείλεται σε υψηλότερες εκτιμήσεις στις κατηγορίες ανάπτυξη πεδίου, χερσαία δραστηριότητα και εξερεύνηση και εννοιολογικές μελέτες», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Οι προκαταρκτικές προβλέψεις για επενδύσεις έργου το 2023 ύψους 130,6 δισεκατομμυρίων κορωνών, από 131,4 δισεκατομμύρια κορώνες είχαν προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες. Οι προβλέψεις, ωστόσο, εξακολουθούν να υπόκεινται σε μεγάλες αναθεωρήσεις καθώς ετοιμάζονται περισσότερα σχέδια τα επόμενα τρίμηνα.
«Οι νέες εξελίξεις θα αυξήσουν σημαντικά την εκτίμηση για το 2023», ανέφερε η SSB.

Κίνητρα για επενδύσεις

Με επικεφαλής την κρατικά ελεγχόμενη Equinor και μια σειρά από ξένες και εγχώριες εταιρείες, η συνολική παραγωγή της νορβηγικής πετρελαϊκής βιομηχανίας ανέρχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, καθιστώντας τη χώρα τον μεγαλύτερο παραγωγό της Δυτικής Ευρώπης.
Το 2020 το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε προσωρινά φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενόψει της πτώσης της ζήτησης πετρελαίου λόγω της πανδημίας.

Τα κίνητρα πρόκειται να λήξουν φέτος και οι εταιρείες πρέπει να εγκρίνουν νέα έργα εντός αυτής της προθεσμίας για να επωφεληθούν από αυτά.

"Αναμένεται ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός σχεδίων για ανάπτυξη και λειτουργίαθα υποβληθεί στην κυβέρνηση φέτος, η συντριπτική τους πλειοψηφία τον Δεκέμβριο", ανέφερε η SSB.

Οι αναμενόμενες επενδύσεις θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, υποστηρίζοντας την πίεση της νορβηγικής κεντρικής τράπεζας για υψηλότερα επιτόκια στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την Handelsbanken .
«Όλες οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δείχνουν μια σταθερή ανάκαμψη στις επενδύσεις στο πετρέλαιο το 2023-24», ανέφερε η τράπεζα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης