Ναυτιλία

Το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό - Έντονο διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών

Το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό - Έντονο διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για να συντονίσουν τις κινήσεις τους
Το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο μετά τις απειλές της Τεχεράνης για «αντίποινα» κατά της Ελλάδας λόγω της κατάσχεσης ιρανικού τάνκερ από τις ελληνικές αρχές.
Την είδηση επιβεβαίωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, ανακοινώντας ότι κατέλαβαν δυο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, χωρίς να προσδιορίσουν το λόγο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASNIM.
 Το κρατικό ιρανικό πρακτορείο nournews είχε πάντως μεταδώσει νωρίτερα ότι η Τεχεράνη ετοιμάζει αντίποινα κατά της Ελλάδας για την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ.

Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.
Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες, και στο Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.
Και στα δύο πλοία η κατάληψη έγινε απο ενόπλους οι οποίοι έκαναν απόβαση με ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία πλοίο Pegas, με πλήρωμα αποτελούμενο από 19 Ρώσους, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, επικαλούμενες τις κυρώσεις της Ε.Ε.
Οι ελληνικές αρχές θεώρησαν αρχικά ότι και το πλοίο και το πετρέλαιο ήταν ρωσικά και στο πλαίσιο των κυρώσεων κατάσχεσαν το πετρέλαιο.
Το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο όταν διαπιστώθηκε ότι δηλώνεται πλέον ως ιρανικής ιδιοκτησίας, όχι όμως και το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο» και ότι «το φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ».

Αγωνία στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας

Αγωνία επικρατεί στις ελληνικές αρχές για την «επιδρομή» ενόπλων του Ιράν σε δύο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.
Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
 

Το ΥΠΕΞ

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.  Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.
Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.
Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.
Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr
Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης