EDF: Οι στόχοι σε Αποθήκευση, Υπεράκτια και Υβριδικά στην Ελλάδα - Στα 4 GW το pipeline

EDF: Οι στόχοι σε Αποθήκευση, Υπεράκτια και Υβριδικά στην Ελλάδα - Στα 4 GW το pipeline
Δεν αρκεί απλά να νομοθετηθεί ένα σταθερό και απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει παράλληλα το υπουργείο να φροντίσει ώστε να διασφαλιστεί θεσμικά και ένα ισότιμο και φιλικό περιβάλλον για την αδειοδοτική διαδικασία και τη διασύνδεση με το Σύστημα - Δίκτυο

Με ένα pipeline έργων, συνολικά 4 GW, σε διάφορα αδειοδοτικά στάδια, ο ελληνικός "κλάδος" του γαλλικού κολοσσού της EDF, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, προετοιμάζοντας μια σειρά projects σε όλες τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας _ από αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, μέχρι υβριδικά συστήματα και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Με 238,2 MW αιολικής ενέργειας εγκατεστημένης στην Ελλάδα στο τέλος του 2021 κατατάσσεται στην έκτη θέση, έπειτα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Ellaktor, την ιταλική Enel, την ισπανική Iberdrola Rokas και τη γαλλική Eren. Συνολικά, προσθέτοντας και τα έργα που η EDF λειτουργεί σε joint venture με άλλες εταιρείες, η αιολική ισχύς υπό το χαρτοφυλάκιό της φτάνει τα 265 MW ενώ διαθέτει και επιπλέον 32 MW ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα) σε λειτουργία.

Ωστόσο, η EDF έχει πλέον στραμμένο το …βλέμμα της και στους αέρηδες του Αιγαίου. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδιαφέρον της εστιάζει και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, δεδομένης της τεχνογνωσίας της σε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία. Βρίσκεται ωστόσο σε στάση αναμονής για το θεσμικό πλαίσιο από το ΥΠΕΝ που θα δώσει το πράσινο φως για επενδύσεις.

Το ενδιαφέρον της για τα θαλάσσια πάρκα αποτυπώθηκε και πριν λίγες ημέρες, όταν η γαλλική εταιρεία υπέβαλε αιτήσεις για δύο πλωτά αιολικά πάρκα στη γαλλικά ύδατα της Μεσογείου. Πρόκειται για τα projects Mediterranee Grand Large και Occitanie Grand Large.

Αποθήκευση - Υβριδικά

Ισχυρό ωστόσο είναι και το ενδιαφέρον της EDF για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας.
Ήδη έχει λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για εγκατάσταση υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης ισχύος 27,5MW, αποτελούμενους από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 60,5MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 60,5MW στην περιοχή των Χανίων, όπως επίσης και στη θέση «Καλή Συκιά» στην περιοχή του Ρεθύμνου ( εγγυημένης ισχύος 27,5MW, αποτελούμενο από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 60,5MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 60,5MW), αλλά και στη θέση Λαμπινη, επίσης στην περιοχή του Ρεθύμνου (εγγυημένης ισχύος 10,0MW, αποτελούμενο από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 22,5MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 22,5MW) και έναν αντίστοιχης εγγυημένης ισχύος στη θέση Αγριμοκεφαλά Χανίων κ.ά.

Επίσης, βεβαιώσεις παραγωγού έχει λάβει και για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, μεταξύ άλλων:

  • 50 MW στη Δημοτική Ενότητα Φαλαισίας του Δήμου Μεγαλόπολης
  • 50 MW στη θέση «Καλογράδικο» του Δήμου Σερβίων Κοζάνης
  • 50MW στη θέση «Ντουράνια» του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας
  • - 75MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης ενεργειακά επικουρούμενων από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία ισχύος 50MW, στη θέση «Μοσχολιό» Σητείας Κρήτης.
  • 18MW με χρήση Συσσωρευτών επικουρούμενων από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία ισχύος 10MW, στη θέση «Μίντρης» Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης .
  • 18MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης ενεργειακά επικουρούμενων από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία ισχύος 10MW, στη θέση «Βιτσιλιά Νότιο» Σητείας Κρήτης .

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας του ΥΠΕΝ και ειδικά εκείνες για την ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα της αποθήκευσης, αναφέρει ότι δεν αρκεί απλά να νομοθετηθεί ένα σταθερό και απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο, αλλά θα πρέπει παράλληλα το υπουργείο να φροντίσει ώστε να διασφαλιστεί θεσμικά και ένα ισότιμο και φιλικό περιβάλλον για την αδειοδοτική διαδικασία, τη διασύνδεση με το Σύστημα - Δίκτυο και την ομαλή λειτουργία και τη συμμετοχή στις αγορές ενέργειας των έργων αποθήκευσης.

Όσον αφορά στα χρονικά ορόσημα που τίθενται στη Διοίκηση για τη σύντμηση του αδειοδοτικού χρόνου, η EDF ανέφερε με έμφαση ότι θα πρέπει να οριστούν και οι συνέπειες για τους δημόσιους φορείς για την περίπτωση μη τήρησης των εν λόγω προθεσμιών, κατ’ αντιστοιχία με τις προβλέψεις που αφορούν στις εταιρείες.

Για τη διαδικασία έκδοσης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από την υποχρέωση του επενδυτή να προσκομίσει κατά την υποβολή αιτήματος και εγγυητική επιστολή, η εταιρεία θεωρεί ότι είναι κρίσιμο να υπάρξουν κατάλληλες διατάξεις που θα υποχρεώσουν τους Διαχειριστές των δικτύων να τηρήσουν το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών, διαφορετικά το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ατονήσει.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης