Ηνωμένο Βασίλειο: Τα όρια στα έργα ΑΠΕ θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τους λογαριασμούς ρεύματος

Ηνωμένο Βασίλειο: Τα όρια στα έργα ΑΠΕ θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τους λογαριασμούς ρεύματος
Έργα ισχύος 17,4 GW δεν προβλέπονται για τη φετινή χρονιά

Οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας τον επόμενο χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω κυβερνητικής απόφασης να περιοριστεί η παραγωγή νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian.

Μάλιστα, η βιομηχανία των ΑΠΕ της χώρας εκτιμά ότι η άδεια σχεδιασμού για έργα συνολικής ισχύος 17,4 GW έχει αναθεωρηθεί και δεν προβλέπεται για την φετινή χρονιά. Πολλά από αυτά τα πιθανά έργα είναι πιθανό να μην κατασκευαστούν φέτος και οι καταναλωτές θα στερηθούν την εξοικονόμηση ενέργειας στους λογαριασμούς που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η προσφορά των ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία έχουν εκτιναχθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η χερσαία και η υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια έχουν όλα περίπου 40 λίρες/MWh στην αγορά σήμερα, αλλά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο κοστίζει περίπου 140 λίρες/MWh

Σύμφωνα με το σύστημα των «συμβάσεων για τη διαφορά», οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποβάλλουν προσφορές για συμβόλαια για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να θέσει ένα συνολικό όριο στο πόση χωρητικότητα θέλει στις δημοπρασίες και μπορεί να θέσει όρια στο πόσα μετρητά είναι έτοιμη να παρέχουν ως κίνητρα.

Επίσης, οργανώσεις και αρμόδιοι φορείς του κλάδου είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αυξήσει την ποσότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η έρευνα δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές: αν τα 12 GW που σχεδιάζει η κυβέρνηση ήταν διαθέσιμα τον περασμένο χειμώνα, οι λογαριασμοί ενέργειας θα ήταν περίπου 100 λίρες  χαμηλότεροι για το μέσο νοικοκυριό.

18_5.JPG

Οι φωνές της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με το κόμμα των Εργατικών, η κυβέρνηση εσκεμμένα εμποδίζει την πρόσβαση στις πιο γρήγορες, φθηνότερες, καθαρότερες μορφές νέας ενέργειας, σταματώντας αρκετή χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια για την τροφοδοσία 3 εκατ. νοικοκυριών.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες από την πλευρά τους, δια στόματος Wera Hobhouse επισημαίνουν ότι: «Η χώρα είναι υπερβολικά εξαρτημένη από το φυσικό αέριο. Η έλλειψη φιλοδοξίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα που θα αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στους συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας».

Τέλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε απαντήσεις σε αυτά τα σχόλια, τονίζοντας ότι: «Σχεδόν το 40% της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται τώρα από ανανεώσιμες πηγές και από το 2010 έχουμε παραδώσει 500% αύξηση στην ποσότητα της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο. Το πρόγραμμα συμβάσεων διαφοράς ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο στην ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου και στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα, με ανταγωνιστικές δημοπρασίες που μειώνουν την τιμή του των offshore αιολικών  κατά περίπου 65% από το 2015».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης