Ενέργεια

Στην «εντατική» η Αυστρία: Τεράστια αποθήκη φυσικού αερίου κινδυνεύει να μείνει άδεια

Στην «εντατική» η Αυστρία: Τεράστια αποθήκη φυσικού αερίου κινδυνεύει να μείνει άδεια
Η Αυστρία λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και έχει επανειλημμένα πει ότι η απώλεια των προμηθειών θα ήταν καταστροφική για τη χώρα

Ο χώρος αποθήκευσης φυσικού αερίου Haidach στην Αυστρία -ένας από τους μεγαλύτερους της κεντρικής Ευρώπης- ενδέχεται να μην μπορεί να λάβει φυσικό αέριο ενόψει του επόμενου χειμώνα δήλωσαν στο Bloomberg, ενεργειακά στελέχη στη Βιέννη την Παρασκευή (27/5).

Πρόκειται για την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Haidach στην Αυστρία και είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μην ξαναγεμιστεί, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας για την κατάσχεση της γερμανικής θυγατρικής της Gazprom.Μάλιστα, η εν λόγω τοποθεσία κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Gazprom και είναι μία από τις μεγαλύτερες στην κεντρική Ευρώπη. Έχει την ικανότητα να διατηρεί αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τέσσερις μήνες κατανάλωσης στην Αυστρία.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Αυστρία λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και έχει επανειλημμένα πει ότι η απώλεια των προμηθειών θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

Το λειτουργικό κομμάτι του ενεργειακού asset

H εγκατάσταση κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Gazprom και είναι μία από τις μεγαλύτερες στην κεντρική Ευρώπη. Έχει την ικανότητα να διατηρεί αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τέσσερις μήνες κατανάλωσης στην Αυστρία.

Η Gazprom, ωστόσο, διέκοψε νωρίτερα αυτό το μήνα την παροχή φυσικού αερίου στην Gazprom Germania GmbH, την πρώην θυγατρική της, την οποία η Γερμανία κατέλαβε πριν από μερικές εβδομάδες. Σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στις θυγατρικές της Gazprom στην Ευρώπη, απαγορεύοντάς τους να προμηθεύουν ρωσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Robert Habeck. «Η Gazprom και οι θυγατρικές της επηρεάζονται. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις θυγατρικές δεν λαμβάνουν άλλο φυσικό αέριο από τη Ρωσία».

Το επόμενο βήμα

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει με απλά λόγια ότι η Αυστρία θα πρέπει να κατασκευαστεί μια σύνδεση μεταξύ της εγκατάστασης αποθήκευσης και του αγωγού Penta West, ανέφερε η αυστριακή εταιρεία Gas Connect.

Από τις 26 Μαΐου, η χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αυστρία είχε πληρότητα κατά 30%, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 44%, με την αποθήκευση στο GSA Haidach στο μηδέν, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται τώρα να φτάσουν σε ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου έως την 1η Νοεμβρίου για προστασία από πιθανές διακοπές του εφοδιασμού. Από το 2023, ο στόχος θα αυξηθεί στο 90% της πλήρους αποθήκευσης φυσικού αερίου έως την 1η Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης