Ενέργεια

Η Πολωνία σχεδιάζει και δεύτερο FSRU λόγω ενδιαφέροντος Τσεχίας και Σλοβακίας

Η Πολωνία σχεδιάζει και δεύτερο FSRU λόγω ενδιαφέροντος Τσεχίας και Σλοβακίας

Η Πολωνία θα ανοίξει μονάδα FSRU στη Βαλτική με δυναμικότητα επαναεριοποίησης 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως

 

Η Πολωνία θα μπορούσε να κατασκευάσει μια δεύτερη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) δίπλα σε μια ήδη προγραμματισμένη εγκατάσταση, καθώς Τσεχία και Σλοβακία ενδιαφέρονται να αγοράσουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Κλίματος.

Η Τσεχία και η Σλοβακία αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες. Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Σλοβακίας SPP έκλεισε συμφωνίες για να αγοράσει αρκετό νορβηγικό φυσικό αέριο και LNG για να καλύψει περίπου το 65% της ζήτησης της μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Πολωνία σχεδιάζει να ανοίξει μονάδα FSRU στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στο Γκντανσκ το 2026. Θα έχει δυναμικότητα επαναεριοποίησης 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως. Η χώρα διαθέτει ήδη τερματικό LNG, χωρητικότητας 6,2 bcm.

"Μπορούν να εξεταστούν διαφορετικές επιλογές. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα άλλο FSRU και να ναυλώσουμε ένα άλλο πλοίο, αλλά αυτό θα ήταν ευθύνη των εταίρων μας", δήλωσε η υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα στον ιστότοπο Biznesalert.

Η Μόσκουα είπε ότι η Πολωνία ήθελε το FSRU να είναι μέρος του "Repower EU", του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τερματισμό της χρήσης της ρωσικής ενέργειας. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να έχει ικανότητα επαναεριοποίησης είτε 6 είτε 12 bcm, ανάλογα με τη ζήτηση από τους γείτονες.

Είπε ότι η Πολωνία δεν χρειάζεται έναν απροσδόκητο φόρο για τη διοχέτευση ορισμένων κερδών από τις εταιρείες από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας στους καταναλωτές, επειδή η πολωνική ενεργειακή βιομηχανία κυριαρχούνταν από κρατικά ελεγχόμενες οντότητες που έπρεπε να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης