Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς τα 2,5 ευρώ το λίτρο η βενζίνη - Ανίκτυπο στην ζήτηση

Προς τα 2,5 ευρώ το λίτρο η βενζίνη - Ανίκτυπο στην ζήτηση

Νέα άνοδος το επόμενο τριήμερο λόγω διεθνών τιμών

 

Νέο ρεκόρ προεξοφλεί η αγορά για την τιμή της βενζίνης, η οποία είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, να φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται ήδη στην Αττική στα 2,236 ευρώ το λίτρο και πανελλαδικά στα 2,267 ευρώ ενώ στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα έχει σκαρφαλώσει στα 2,477 και 2,417 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.
Μέσα στο επόμενο τριήμερο αναμένεται νέα άνοδος καθώς θα περάσουν στην αντλία οι πρόσφατες ανατιμήσεις πετρελαίου και προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Τα νοικοκυριά με "καμένους" τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το γενικότερο κύμα ακρίβειας, αναγκάζονται να περιορίσουν τις μετακινήσεις προκειμένου να μειώσουν το κόστος, αφού δεν διαφαίνεται … φως στο τούνελ.
Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για τις βενζίνες έχει ανακοπεί τον Μάιο στο 6-8% από 25% τον Απρίλιο και συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις τελευταίες ημέρες. Εναι ενδεικτικές οι εκτιμήσεις που μεταφέρονται από τον κλάδο πρατηριούχων της Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες η ζήτηση στις βενζίνες μειώθηκε την περασμένη Κυριακή σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες κατά 40%.
Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς δεν φαίνεται να ανακόπτεται η ανοδική πορεία των τιμών. Τα μηνύματα από την διεθνή αγορά δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Άνοδος διεθνών τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της έκτακτης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι, και αμερικανική ποικιλία WTI το φράγμα των 115 δολαρίων. Η στενότητα της προσφοράς σε συνδυασμό με την αύξηση της εποχικής ζήτησης για βενζίνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και τις χαμηλότερες εξαγωγές ρωσικού αργού είναι οι βασικοί παράγοντες που πυροδοτούν το νέο ράλι των τιμών.
Πρόσθετες πιέσεις ασκεί η διστακτικότητα του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου πέραν των 400.00 0 βαρελιών το μήνα που έχει θέσει σε εφαρμογή από πέρυσι. Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ συναντώνται την Πέμπτη και σύμφωνα με το Reuters, θα παραμείνουν προσηλωμένοι στο αρχικό σχέδιό τους να αυξήσουν την παραγωγή μόλις κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο. Αυξάνουν, δηλαδή, την πετρελαϊκή προσφορά με το σταγονόμετρο.

Στην Ελλάδα αυξητικά επηρεάζει τις τιμές και η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου καθώς το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα 20ετίας. Η ισοτιμία ευρώ έναντι δολαρίου κινείται στο 1,052 με 1,057, όταν πέρυσι ήταν στα 1,28 ευρώ. Πρόσθετος παράγοντας επίσης είναι η υψηλή φορολογία, η οποία στις βενζίνες αντιπροσωπεύει το 51,7% της τιμής στην αντλία.

Μέτρα στήριξης

Οι τιμές καυσίμων εξελίσσονται σε εφιάλτη για τα συναρμόδια οικονομικά επιτελεία που αναζητούν απεγνωσμένα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο φέρεται να προσδοκά στην δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει μια δραστική παρέμβαση , από την αύξηση της τουριστική κίνησης. Παράλληλα φέρεται να εξετάζει την παροχή fuel pass στα νησιά και μόνο για τους Ελληνες, αλλά και μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε κάποια πολύ μικρά νησιά. Την μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων και η πλευρά της αγοράς, επισημαίνοντας ότι αντιπροσωπεύει σήμερα το 51,7% της τιμής της βενζίνης στην αντλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης