Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Διερεύνηση για fixed τιμές σε discount έναντι του TTF στο προσχέδιο – Δύσκολη η αγορά τους επόμενους μήνες

Φυσικό αέριο: Διερεύνηση για fixed τιμές σε discount έναντι του TTF στο προσχέδιο – Δύσκολη η αγορά τους επόμενους μήνες

Η επιμονή Μητσοτάκη για το πλαφόν πιέζει προς ευρωπαϊκές αποφάσεις

Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς φυσικού αερίου γίνεται με το προσχέδιο που έχει καταρτιστεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Αναφέρεται η δημιουργία πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από παραγωγούς που μπορούν να επιτύχουν fixed τιμή, χαμηλότερη από αυτή που διαμορφώνεται χρηματιστηριακά.

Όπως είναι γνωστό, τιμές στις οποίες κλείνεται μέρος των συμφωνιών  στην spot αγορά είναι χαμηλότερες σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF, καθώς σε πλείστες περιπτώσεις, τείνει να μην απεικονίζει  σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης.

Θα απαιτηθούν μηχανισμοί αντιστάθμισης για να συμπληρωθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος στην προσπάθεια καθοδικής πίεσης των τιμών. Όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών, ο μηχανισμός κοινής προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ των κρατών μελών που είναι και το κλειδί για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας. Η ελληνική πλευρά εξάλλου είναι σε διαδικασία διαβούλευσης με τις γειτονικές της χώρες το τελευταίο διάστημα.

Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για να διασφαλιστούν τιμές οι οποίες θα οδηγήσουν σε προϋποθέσεις μείωσης των τελικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αποτελέσει και το μεγάλο πρόβλημα τους τελευταίους μήνες για την ευρωπαϊκή αλλά και ελληνική αγορά.


Η πρόταση Μητσοτάκη

Σε σχετική πρόταση έχει επιμείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.

Εδώ να θυμίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Δύσκολη η αγορά – Ανεβαίνουν πάλι οι τιμές

Παρά ταύτα, το όλο εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για διατήρηση υψηλών τιμών στο LNG. Στις ΗΠΑ, η τιμή του φυσικού αερίου έχει προσεγγίσει τα 9 δολ/mmBTU ενώ η τρέχουσα τιμή των TTF - υψηλότερα των 90 ευρώ - και χαρακτηριστικά διαμορφώνεται σήμερα στα 93 ευρώ/MWh για τον Ιούλιο και 91,88 ευρώ/ MWh για τον Αύγουστο.

Κύκλοι της αγοράς αναφερόμενοι στη διαμόρφωση των συνθηκών για το επόμενο διάστημα εκτιμούν ότι μπαίνουμε πάλι σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για να γεμίσουν οι αποθήκες ενόψει του χειμώνα, ενώ οι θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης ενέργειας στον πυρήνα του καλοκαιριού.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να δοθεί σήμα στην αγορά ότι οι τιμές θα πιεστούν με τρόπο που θα παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αμβλυνθούν οι δύσκολες συνθήκες που ενδέχεται να διαμορφωθούν και πάλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης