Χρηματιστήριο & Αγορές

Το επενδυτικό δίλημμα μετά τις υπεραποδόσεις των πετρελαϊκών κολοσσών

Το επενδυτικό δίλημμα μετά τις υπεραποδόσεις των πετρελαϊκών κολοσσών

Οι κίνδυνοι είναι ότι αν όντως πάμε σε κάποιο είδος βαθύτερης ύφεσης παγκοσμίως, θα μπορούσαμε να δούμε πτώση της ζήτησης.

Το καυτό ράλι των ενεργειακών μετοχών στις ΗΠΑ άφησε τους επενδυτές αντιμέτωπους με μια σκληρή απόφαση: να κρατήσουν τις μετοχές παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ή να "κλειδώσουν" τα κέρδη σε έναν από τους λίγους τομείς του χρηματιστηρίου που έχει ακμάσει φέτος.

Σύμφωνα με το Reuters ενεργειακός τομέας του S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 55,7% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, καθιστώντας τον ένα ευπρόσδεκτο αντίβαρο στα φετεινά χαρτοφυλάκια καθώς ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 13,3 %.

Ορισμένες ενεργειακές είχαν υψηλότερες αποδόσεις από κάποιες τεχνολογικές την τελευταία δεκαετία: η Exxon Mobil και η Chevron έχουν κερδίσει 57% και 49% αντίστοιχα σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα, ενώ η Occidental Petroleum έχει εκτιναχθεί περίπου 140%.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί κατά 53% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας τις μετοχές των εταιρείων πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ανησυχία για επιβράδυνση

Μέχρι στιγμής, οι ενεργειακές μετοχές έχουν αντιμετωπίσει τις επιθετικές κινήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να αποκομίζουν κέρδη. Ενώ ο κλάδος είχε καταγράψει άνοδο 11% στα τέλη Απριλίου, έχουν σημειωθεί πέντε συνεχόμενες εβδομάδες καθαρών εκροών για τα κεφάλαια του ενεργειακού τομέα συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Lipper.

«Τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν πραγματικά βελτιωθεί φέτος για τον τομέα», δήλωσε ο James Ragan, της D.A. Davidson. «Οι κίνδυνοι είναι ότι αν όντως πάμε σε κάποιο είδος βαθύτερης ύφεσης παγκοσμίως, θα μπορούσαμε να δούμε πτώση της ζήτησης».


energy1.JPG

Οι επενδυτές που εμμένουν στα ενεργειακά τους στοιχήματα, επισημαίνουν τις ισχυρές προοπτικές κερδών του κλάδου, τις αποτιμήσεις που παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις προσδοκίες ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλά μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία που περιόρισε την προσφορά.

Τα συνολικά κέρδη του ενεργειακού τομέα του S&P 500 ξεπέρασαν τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο και αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν το 2022, έναντι αύξησης 9% για τον ευρύ S&P 500, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Οι εταιρείες στον ενεργειακό τομέα των 21 μετοχών, διαπραγματεύονται 10 φορές πάνω τις μελλοντικές εκτιμήσεις κερδών συνολικά, σε σύγκριση με μια μακροπρόθεσμη μέση τιμή 15,5 φορές, σύμφωνα με τη Refinitiv Datastream. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται περίπου 17 φορές, συγκριτικά.

Οι ενεργειακές μετοχές «δεν έχουν μια κοσμική ιστορία ανάπτυξης όπως η τεχνολογία, επομένως οι επενδυτές δίνουν προσοχή σε αυτά τα ονόματα μόνο όταν ξεπερνούν δραματικά τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις ανεβαίνουν», ανέφερε ο Nicholas Colas, της DataTrek Research. «Αυτό συμβαίνει τώρα και δεδομένου του πόσο χαμηλές είναι οι εκτιμήσεις για το 2023, αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί».

Επενδυτικές δαπάνες

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι πιο πειθαρχημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες από τις εταιρείες προσθέτουν στήριξη στον κλάδο.

Για παράδειγμα, 727 εξέδρες λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Baker Hughes, σε σύγκριση με περισσότερες από 1.800 στα μέσα του 2014, όταν το αμερικανικό αργό ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Άλλοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι η ζήτηση μπορεί να μειωθεί καθώς η οικονομία της Κίνας πλήττεται από lockdown για τον κορωνοϊό ή εάν η αμερικανική οικονομία διολισθήσει σε ύφεση καθώς η Fed δεσμεύεται να σφίξει τη νομισματική πολιτική μέχρι να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.


energy2_1.JPG

Οι μετοχές θα μπορούσαν επίσης να πληγούν εάν οι επενδυτές επιστρέψουν στην τεχνολογία ή σε άλλους τομείς της αγοράς που τιμωρούνται στο φετινό sell- off. Ο ενεργειακός τομέας έχει σημειώσει άνοδο περίπου 40% την τελευταία δεκαετία έναντι κέρδους περίπου 450% του τεχνολογικού τομέα του S&P 500.
Μέρος αυτής της χαμηλής απόδοσης προήλθε από επενδυτές που αποφεύγουν τις εταιρείες πετρελαίου και τα ορυκτά καύσιμα για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ωστόσο, οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι μπορεί να περάσει καιρός μέχρι να διαδοθούν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Hans Olsen, επικεφαλής επενδύσεων στην Fiduciary Trust Company, ο οποίος έχει θετική προοπτική για τον ενεργειακό τομέα.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης