Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Sunlight: Ο στόχος παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα στοιχείων λιθίου για μπαταρίες

Sunlight: Ο στόχος παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα στοιχείων λιθίου για μπαταρίες

Σχεδιάζει την δημιουργία βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης αρχικής παραγωγικής δυναμικότητας 8 GWh ανά έτος. 

Στην αποθήκευση ενέργειας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η Sunlight Group επιδιώκοντας να αποκτήσει ηγετική θέση στην παγκόσμια όπου ήδη κατέχει σημαντικό μερίδιο πωλήσεων.

Για την υλοποίηση του στόχου αυτού έχει σχεδιάσει και υλοποιεί επιχειρηματικό πλάνο συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ εστιάζοντας στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα επιδιώκει την ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει η Sunlight Group στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, και η παραγωγική δυναμικότητα της θα αυξηθεί σε 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών ως το τέλος του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των επενδύσεων τα 105 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στο έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» (European Battery Innovation – EuBatIn), το οποίο μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Μάλιστα στο πλαίσιο υλοποίησής του, η Sunlight εγκαθιστά πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό της συγκρότημα της Ξάνθης, με την προοπτική της παραγωγής των στοιχείων αυτών σε βιομηχανική κλίμακα.

Παραγωγή μπαταριών λιθίου

Για να γίνει αυτό η Sunlight Group εξετάζει τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης, δηλαδή μίας σύγχρονης ολοκληρωμένης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου, αρχικής παραγωγικής δυναμικότητας 8 GWh ανά έτος.
Σκοπός της νέας μονάδας θα είναι η μαζική παραγωγή στοιχείων και μπαταριών λιθίου με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ώστε να εξυπηρετηθεί η τεράστια ζήτηση που καταγράφει η παγκόσμια αγορά για τις τεχνολογίες λιθίου. Σημειώνεται ότι από τις 230 GWh δυναμικότητας που κατέγραψε η αγορά ιόντων λιθίου το 2020, αναμένεται να φτάσει τις 1,3TWh το 2030 (CBI Avicenne Report 2022).

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και εκπόνησης του επιχειρηματικού πλάνου για τη επένδυση στο νέο βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται για επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα υπηρετεί τους στόχους της ΕΕ να παραχθούν στην Ευρώπη πρωτότυπα στοιχεία λιθίου και εντάσσεται στο κρατικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

Υψηλές επιδόσεις

Τα σχέδια αυτά της εταιρίας βασίζονται στις υψηλές οικονομικές επιδόσεις της που είναι αποτέλεσμα της δυναμικής επανατοποθέτησης της στην παγκόσμια αγορά μπαταριών έλξης και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, που ανακάμπτει σταδιακά μετά την Πανδημία.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών της Sunlight Group το 2021 ανήλθε σε 272 εκατ. ευρώ έναντι 177 εκατ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση 54%. Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 32 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. το 2020.

Για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω και των πολιτικών της ενεργειακής μετάβασης η εταιρία διαθέτει παραγωγικές μονάδες στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ). Παράλληλα ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα και τη συνεργασία με τους προμηθευτές της, και αύξησε τα αποθέματά της σε πρώτες ύλες, θωρακίζοντας την εταιρία έναντι των αυξήσεων των διεθνών τιμών των πρώτων υλών.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι Sunlight Group επενδύσει συνεχώς στην Έρευνα & Ανάπτυξη, έχοντας συγκροτήσει μία εξειδικευμένη ομάδα 120 και πλέον επιστημόνων και μηχανικών, ενώ ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό που το 2021 αυξήθηκε κατά 35,1%. Στο τέλος του 2021, η Sunlight απασχολούσε 1.348 άτομα σε όλες τις εγκαταστάσεις της, έναντι 998 το 2020, δημιουργώντας 300 νέες θέσεις εργασίας, εν μέσω πανδημίας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης