Ενέργεια

Έρχονται οι Ισραηλινοί στην Αθήνα για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Οι συνατήσεις και η ατζέντα

Έρχονται οι Ισραηλινοί στην Αθήνα για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Οι συνατήσεις και η ατζέντα
Στο Κάϊρο ο Σκρέκας για το East Med Gas Forum την ερχόμενη εβδομάδα

Eντονη κινητικότητα γύρω από τα ενεργειακά στην περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου αναμένεται το επόμενο διάστημα. Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα καταφθάνει ισραηλινή αντιπροσωπεία για συζητήσεις γύρω από το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ (Euroasia) . Οι συζητήσεις τελούν στο πλαίσιο των εργασιών της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ για να "τρέξει" το έργο και στην οποία συμμετέχουν ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και μέλος στο διοκητικό συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ (πρόεδρος) , ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και ο Θεόδωρος Χριστόπουλος, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις στο ΥΠΕΝ. Η Ισραηλινή αντιπροσωπεία θα έχει στην Αθήνα και διμερής επαφές με το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Ο ρόλος των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι κομβικός για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα μεταφοράς του τεράστιου ηλιακού δυναμικού που υπάρχει στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, απαραίτητα για τη στροφή της ΕΕ στην καθαρή ενέργεια.

Το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας συνολικού μήκους 1.208 χλμ θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, που θα παράγεται τόσο από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ, όσο και από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κατά την πρώτη φάση του έργου, με εκτιμώμενο κόστος στα 2,5 δις ευρώ, η συνολική μεταφορική ικανότητα του καλωδίου θα ανέρχεται στα 1000 μεγαβάτ, και προβλέπεται να διπλασιαστεί κατά την επόμενη φάση. Η κατασκευή του καλωδίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025 και το καλώδιο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026.


Στο Κάϊρο ο Σκρέκας για το East Med Gas Forum

Tην αμέσως επόμενη εβδομάδα η κινητικότητα μεταφέρεται στο Κάιρο όπου θα συνεδριάσει ο διεθνής οργανισμός ''East Med Gas Forum" με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Το EMGF από την 1 Μαρτίου 2021 λειτουργεί ως επίσημος διεθνής οργανισμός και κύριος σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.

Συνέδριο του Economist στη Ν.Υόρκη για τα νέα πλάνα

Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, στελέχη επιχειρήσεων και ειδικοί αναλυτές συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη με θέμα «επενδύοντας για τη σταθερότητα και την πλουραλιστική ανάπτυξη: Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ». Στο επίκεντρο βρέθηκε η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται, οι επενδύσεις, η δυναμική της Κύπρου και οι επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας.
Στις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και να υπάρξουν προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, ιδίως τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεχιστεί η απανθρακοποίηση.

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και να πετύχει τους στόχους της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ανέφερε κατά την ομιλία της στο Συνέδριο του Economist, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Πρόεδρος του East Med Gas Forum, Νατάσα Πηλείδου.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου στο πλαίσιο του East Med Gas Forum και μίλησε για τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινής υποδομής μεταξύ των τριών χωρών καθώς και μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου.

Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στα κοινά «πράσινα» projects της Κύπρου με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως είναι ο EuroAsia και ο EuroAfrica Interconnector.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης