Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, αν η Ρωσία δεν καλύψει την Ευρώπη

Σαουδική Αραβία: Θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, αν η Ρωσία δεν καλύψει την Ευρώπη
H Σαουδική Αραβία γνωρίζει τι εγκυμονούν οι κίνδυνοι έλλειψης εφοδιασμού και δεν είναι προς το συμφέρον της να χάσουν τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου, μετά τα δημοσιεύματα ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού εάν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί σημαντικά μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Σαουδική Αραβία γνωρίζει τι εγκυμονούν οι κίνδυνοι έλλειψης εφοδιασμού και «δεν είναι προς το συμφέρον της να χάσουν τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου».
Μετά το δημοσίευμα αυτό, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 2% στα 112,95 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν πτώση 2,2% στα 113,77 δολάρια το βαρέλι.

Το "καλό χαρτί"

Αν και δεν είναι μια ξεκάθαρη υπόσχεση, η Σαουδική Αραβία [έχει] φαινομενικά ρίξει στη Δύση ένα "καλό χαρτί", αναφέρουν οι αναλυτές.
«Αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους δυτικούς ηγέτες, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός - και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό - παραμένουν πολύ υψηλά και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν τα επιτόκια με κίνδυνο να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση», έγραψε ο Matt Simpson, αναλυτής αγοράς.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να απαγορεύσουν την εισαγωγή του 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ στη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.
Αυτό οδήγησε αρχικά τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.

Δεν αποτυπώνονται πραγματικές ελλείψεις στην αγορά

Πηγές στους FT ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του OPEC+, δεν έχει δει ακόμη πραγματικές ελλείψεις στις αγορές πετρελαίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει την πίεση από την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής.
Αλλά αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως ανοίγουν ξανά, οδηγώντας τη ζήτηση για αργό.
Αυτό θα περιλαμβάνει την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, όπου οι μεγάλες πόλεις αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς λόγω Covid.
Η έκθεση των FT έρχεται ενόψει της μηνιαίας συνάντησης της συμμαχίας OPEC+ την Πέμπτη, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.
Την ίδια στιγμή, ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ εξετάζουν επίσης εάν θα αναστείλουν τη Ρωσία από μια συμφωνία παραγωγής πετρελαίου, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμους εκπροσώπους του ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης