Ενέργεια

Ουκρανία: Συμφωνία με την αμερικανική Westinghouse για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων

Ουκρανία: Συμφωνία με την αμερικανική Westinghouse για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων

Η συμφωνία αυξάνει επίσης τον αριθμό των νέων πυρηνικών μονάδων που θα κατασκευάσει η Westinghouse σε εννέα

 

Η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια καυσίμων από την αμερικανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Westinghouse σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η εξάρτηση της χώρας από τις ρωσικές προμήθειες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας.

Η συμφωνία αυξάνει επίσης τον αριθμό των νέων πυρηνικών μονάδων που θα κατασκευάσει η Westinghouse σε εννέα, και η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα κέντρο μηχανικής στη χώρα.

Η Ουκρανία διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν, ο μεγαλύτερος από τους οποίους, στη Zaporizhzhia, τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο λίγες μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς.

Η συμφωνία με τη Westinghouse ορίζει ότι η εταιρεία θα προμηθεύει καύσιμα σε όλα τα ατομικά εργοστάσια της Ουκρανίας.

Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει περίπου το ήμισυ όλων των ουκρανικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια και ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι στο μέλλον η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να είναι προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη.

«Θα εκσυγχρονίσουμε το στόλο των πυρηνικών μας μονάδων, οι οποίες θα παράγουν καθαρή, ασφαλή και αξιόπιστη ενέργεια χωρίς καμία ρωσική επιρροή», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο, σύμφωνα με δήλωση της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Energoatom.

Η Energoatom διέψευσε την Πέμπτη μια είδηση ότι μπορεί να κλείσει το εργοστάσιο της Zaporizhzhia εάν το Κίεβο χάσει τον έλεγχο των εργασιών στην τοποθεσία.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια για το εργοστάσιο από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή, προειδοποίησε ότι έχουν εξαντληθεί τα ανταλλακτικά.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης