Ενέργεια

Απαγορευτική η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας στην Ιταλία - Ανοδικά προθεσμιακά και χονδρική

Απαγορευτική η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας στην Ιταλία - Ανοδικά προθεσμιακά και χονδρική
Η Ελλάδα ι πολύ σύντομα θα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει αποθέματα ασφαλείας περίπου 900 εκατομμυρίων Nm3 αερίου

Σημαντική επιπλέον αύξηση του κόστους φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά αναμένεται να σημάνει το ενδεχόμενο τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας σε αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων παραγόντων της αγοράς το επιπλέον κόστος υπολογίζεται σε περίπου 3 ευρώ/MWh, τα οποία θα πρέπει να προστεθούν στην τιμή του καυσίμου που αγοράζουν οι Έλληνες προμηθευτές και αυτό σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται αμείωτη όπως και οι πιέσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hud TTF παραμένουν κοντά 85 ευρώ/MWh, ενώ τα μελλοντικά συμβόλαια Σεπτεμβρίου προσεγγίζουν τα 90 ευρώ/MWh και του Νοεμβρίου φθάνουν στα 94,3 ευρώ/MWh. Την ίδια ώρα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, που αποκλιμακώθηκε κατά 9% τον Μάιο και διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στα 225,07 ευρώ/MWh εμφανίζει νέες ανοδικές τάσεις προσεγγίζοντας και πάλι το επίπεδο των 240 ευρώ/MWh που αποτελεί και τη βάση υπολογισμού για τον μηχανισμό στήριξης που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και αναμένει την έγκριση της Κομισιόν.

Και πάλι ανοδικά η χονδρική

Συγκεκριμένα για σήμερα (6/6) η χονδρική τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 10,94% και διαμορφώθηκε στα 239,55 ευρώ/MWh με το φυσικό αέριο να έχει και πάλι τα σκήπτρα στο μίγμα παραγωγής καλύπτοντας το 42,45% των αναγκών. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με 22,27% και οι εξαγωγές με 20,53%, ενώ η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών είναι μόλις στο 5,87% και του λιγνίτη ακόμη χαμηλότερη στο 4,69%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η λύση της τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας στην Ιταλίας θα πρέπει να φύγει πλήρως από το τραπέζι ενώ η ταχεία εγκατάσταση του FSU στη Ρεβυθούσα, δηλαδή του πλοίου που θα αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα της χώρας είναι επιτακτική.
Άλλωστε όπως εκτίμησε πρόσφατα ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος εάν αποφασιστεί τα ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου να τηρηθούν σε αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας τότε το κόστος του καυσίμου θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Όπως είπε χαρακτηριστικά η πλέον συμφέρουσα λύση για τη διασφάλιση της επάρκειας της ελληνικής αγοράς και για την τήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι το FSU που πρόκειται να προμηθευτεί ο ΔΕΣΦΑ και το οποίο προβλέπεται να δέσει στο λιμάνι της Ρεβυθούσας έως τις αρχές Ιουλίου.

Φιλόδοξοι στόχοι για την αποθήκευση

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόταση της που δημοσίευσε τον περασμένο Μάρτιο επιβάλλει στα Κράτη Μέλη, από το 2022 και μετά, αυστηρές υποχρεώσεις για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ως ουσιαστικό μέτρο πρόληψης για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές από τρίτες χώρες, αλλά και για την αποφυγή εξαιρετικά υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στο μέλλον.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι οι υπόγειες αποθήκες σε κάθε κράτος μέλος, έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, θα φτάνουν σε έναν «στόχο πλήρωσης», ο οποίος έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το 2022, αυτός ο στόχος ορίζεται στο 80% και από το 2023 και μετά ορίζεται στο 90% της χωρητικότητας κάθε εγκατάστασης αποθήκευσης.

Τα δε κράτη που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους υποχρεούνται, σε συνεργασία με γειτονικά Κράτη Μέλη της Ένωσης τα οποία διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ενώ θα αναπτυχθούν μηχανισμοί επιμερισμού των επιβαρύνσεων. Με βάση αυτά τα δεδομένα η υποχρέωση που προτείνεται από την Επιτροπή για κάθε κράτος μέλος είναι η τήρηση αποθεμάτων ίση με το 15% της εθνικής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει αποθέματα ασφαλείας περίπου 900 εκατομμυρίων Nm3 αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης