Ενέργεια

Oilprice: Πόσο κοντά είμαστε στη κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου

Oilprice: Πόσο κοντά είμαστε στη κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου
Στο Energy Outlook 2020, η BP δεσμεύτηκε ότι «...δεν θα εισέλθει σε καμία νέα χώρα για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου» - Αυτή η ανακοίνωση ήταν λίγο σοκαριστική δεδομένου του πόσο επιθετική ήταν η BP στην εξερεύνηση των νέων συνόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πριν από δύο χρόνια, η βρετανική μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP Plc. προκάλεσε σοκ στις αγορές ενέργειας με τις δηλώσεις της ότι ο κόσμος είχε ήδη ξεπεράσει τη ακμή στη ζήτηση πετρελαίου (Peak Oil).
Στο Energy Outlook της εταιρείας για το 2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος Bernard Looney δεσμεύτηκε ότι η BP θα αυξήσει τις δαπάνες της για ανανεώσιμες πηγές 20 φορές, σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 και «...δεν θα εισέλθει σε καμία νέα χώρα για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Αυτή η ανακοίνωση ήταν λίγο σοκαριστική δεδομένου του πόσο επιθετική ήταν η BP στην εξερεύνηση των νέων συνόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όταν πολλοί αναλυτές μιλούν για Peak Oil, αναφέρονται συνήθως σε εκείνο το χρονικό σημείο που η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εισέρχεται σε μια φάση κορεσμού και κορύφωσης από όπου η πτώση είναι μη αναστρέψιμη.

Σύμφωνα με την BP, αυτό το σημείο έχει ήδη έρθει και παρέλθει, με τη ζήτηση πετρελαίου να αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 10% την τρέχουσα δεκαετία και έως και 50% τις επόμενες δύο.
Η BP σημείωσε ότι ιστορικά, η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται σταθερά παράλληλα με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με λίγες διακοπές.
Ωστόσο, η κρίση του COVID-19 και η αυξημένη δράση για το κλίμα μπορεί να έχουν αλλάξει οριστικά αυτό το αφήγημα.
Ωστόσο, η BP αναγκάστηκε να κάνει mea culpa αφού κατέστη σαφές ότι η πανδημία COVID-19 που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου.

Energy Outlook 2022

Στην έκδοσή της Energy Outlook 2022, η BP αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη λέγοντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί μόνο κατά 1,5% έως το 2025 από τα επίπεδα του 2019 σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για συρρίκνωση 2,5%.
Η BP σημειώνει ότι η πρώην ζοφερή προοπτική της είχε προετοιμαστεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-- άλλο ένα γεγονός του μαύρου κύκνου--το οποίο οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας υψηλότερα και ρίξε μια αβέβαιη σκιά στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες.

Τα 3 σενάρια

Στην τελευταία έκθεσή της, η BP προσφέρει τρία σενάρια - όλα προβλέπουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας πριν αρχίσει να υποχωρεί σε διάφορους βαθμούς.
1ο. Στην πιο ανοδική περίπτωση για το πετρέλαιο, η BP προβλέπει ότι η ζήτηση αργού θα αυξηθεί στα 101 εκατομμύρια b/d το 2025 και θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2030.
Μετά από αυτό το σημείο, η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί στα 98 εκατομμύρια b/d έως το 2035 και στα 92 εκατομμύρια b/d. δ έως το 2040.
2ο. Σε ένα ακόμη σενάριο που η BP έχει ονομάσει "καθαρό μηδέν", το οποίο είναι το πιο επιθετικό όσον αφορά τις φιλοδοξίες του παγκόσμιου κλίματος που επιτυγχάνονται, η εταιρεία δεσμεύει τη ζήτηση το 2025 στα 98 εκατομμύρια b/d και μόλις 75 εκατομμύρια b/d έως το 2035.
Υποθέτει ότι πρέπει να επιτευχθεί μείωση κατά 95% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) για να πραγματοποιηθούν οι μηδενικές προβλέψεις.
3ο. Στο σενάριο της μέσης πορείας, η BP υποθέτει ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους κλιματικούς στόχους, αλλά με μείωση 75% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2025.
Αυτή η εικόνα του μέλλοντος υποδηλώνει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα είναι περίπου 96 εκατομμύρια b/d το 2025 και 85 εκατομμύρια b/d μέχρι το 2035.

Τα περιθώρια αύξησης της παραγωγής

Ωστόσο, πρόσφατα γεγονότα στον ενεργειακό τομέα υποδηλώνουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες ενδέχεται να αποκτήσουν περιθώρια για να αυξήσουν την παραγωγή και ακόμη και να χαλαρώσουν τους κλιματικούς στόχους, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές.
Πέρυσι, η Exxon Mobil βρέθηκε σε μπελάδες αφού ένα μικροσκοπικό hedge fund με το όνομα Engine No. αποτύπωμα άνθρακα.
Ο κινητήρας Νο. 1 απόλαυσε την εκπληκτική νίκη χάρη στην υποστήριξη των BlackRock, Vanguard και State Street που όλοι ψήφισαν κατά της ηγεσίας της Exxon.
Ευτυχώς, η Exxon κατάφερε τελικά να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει τους μετόχους με το μέρος της: την περασμένη εβδομάδα, η Exxon σημείωσε μια σημαντική νίκη αφού οι μέτοχοί της υποστήριξαν τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας στην ετήσια γενική συνέλευση.

Οι εταιρίες τα μερίσματα και η κλιματική αλλαγή

Μόνο το 28% των συμμετεχόντων υποστήριξε ένα ψήφισμα που κατατέθηκε από την ομάδα ακτιβιστών Follow This που προτρέπει ταχύτερη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Μια πρόταση που ζητούσε μια αναφορά σχετικά με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό χαμηλών εκπομπών άνθρακα έλαβε μόλις 10,5% υποστήριξη, ενώ μια έκθεση για την παραγωγή πλαστικών συγκέντρωσε θετική ψήφο με ποσοστό 37%.
Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η παλαιά επιχείρηση ορυκτών καυσίμων της Exxon παραμένει ασφαλής, τουλάχιστον προς το παρόν, εφόσον συνεχίζει να επιστρέφει αυτά τα πλεονάζοντα μετρητά στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων και εξαγορών.
Ακριβώς όπως η μεγαλύτερη εταιρεία της, οι μέτοχοι της Chevron Inc. καταψήφισαν την Τετάρτη ένα ψήφισμα που ζητούσε από την εταιρεία να υιοθετήσει στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υποδεικνύοντας υποστήριξη για τα βήματα που έχει ήδη λάβει η εταιρεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μόλις το 33% των μετόχων ψήφισε υπέρ της πρότασης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που αποκάλυψε η εταιρεία, μια απότομη αλλαγή από πέρυσι, όταν το 61% των μετόχων ψήφισε υπέρ μιας παρόμοιας πρότασης.
Εν τω μεταξύ, η Hess Corp. έχει σπάσει την τάση του κλάδου να επιστρέφει τις πλεονάζουσες ταμειακές ροές στους μετόχους αφού ανακοίνωσε σχέδια για τεράστιες δαπάνες κεφαλαίου σε μια προσπάθεια να τονώσει την παραγωγή.
Ο Hess ανακοίνωσε έναν προϋπολογισμό κεφαλαίου για το 2022 ύψους 2,6 δισ. $. καλό για ένα άλμα 37%, με το Bakken να ξοδεύει 75% στα 790 εκατομμύρια δολάρια.
Στο Bakken, ο Hess σχεδιάζει να λειτουργήσει τρεις εξέδρες για να επιτύχει τον στόχο παραγωγής 168 kb/d.

Αλλαγή χάρτη

Σε μια άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο Geopolitical Intelligence Services, η Carol Nakhle, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Crystol Energy, λέει ότι η συναίνεση είναι ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα κορυφωθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αλλά η ζήτηση δεν θα πέσει απαραίτητα από τον γκρεμό στη συνέχεια.
Ο Nakhle σημειώνει ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ, η ζήτηση πετρελαίου κορυφώθηκε το 2005 σε περίπου 50 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αυτό που οδήγησε την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης είναι ο αναπτυσσόμενος κόσμος, κυρίως η Ασία (κυρίως η Κίνα και η Ινδία – οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες) και η Μέση Ανατολή (με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι επίσης ο έκτος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο).
Στην πραγματικότητα, μεταξύ 2009 και 2019, σχεδόν όλη η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου οδηγήθηκε από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, με την Ασία να αναμένεται να συνεχίσει να είναι το κέντρο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Οι χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ αντιπροσωπεύουν το ~54% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

Ο Nakhle λέει, "…αφού επιτευχθεί η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου, κάποια στιγμή θα φτάσει σε οροπέδιο και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί.
Σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, υπάρχει χώρος για όλους.
Σε μια συρρικνούμενη αγορά, για μια χώρα να αυξήσει την παραγωγή, η προσφορά από μια άλλη χώρα είναι συμπιέζονται, συνήθως λόγω του ανταγωνισμού τιμών.
Σε έναν τέτοιο κόσμο, η ισχύς της αγοράς θα στραφεί προς τους καταναλωτές. Σήμερα αναζητούν απεγνωσμένα πετρέλαιο· αύριο θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση».
Λέει ότι μόλις κορυφωθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και αρχίσει να μειώνεται, ο ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών για την πώληση περισσότερου πετρελαίου και τη διασφάλιση του μεριδίου αγοράς θα ενταθεί.

Σε μια στάσιμη ή συρρικνούμενη αγορά, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσουν νέους κανόνες, πολύ διαφορετικούς από αυτούς που έχουν συνηθίσει.

Για παράδειγμα, η στρατηγική του ΟΠΕΚ να περικόψει τις προμήθειες για να αυξήσει τις τιμές ή η Ρωσία να απειλεί να μειώσει τις προμήθειες της για να κρατήσει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της δεν θα είναι πλέον αποτελεσματική.
Για να είμαστε δίκαιοι, οι υψηλότερες τιμές θα προσελκύσουν πρόσθετη παραγωγή, όπως συμβαίνει πάντα.
Ωστόσο, σε μια συρρικνούμενη αγορά, αυτό θα αναγκάσει τις τιμές χαμηλότερες και οποιεσδήποτε εσκεμμένες προσπάθειες μείωσης της παραγωγής για αύξηση των τιμών θα είχαν απλώς μπούμερανγκ.
Στο τέλος, ο καταναλωτής θα καταλήξει να κρατά τις περισσότερες από τις μάρκες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης