Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, αγγίζει το κόστος απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο στη Γερμανία

Τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, αγγίζει το κόστος απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο στη Γερμανία
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως απαιτείται η αγορά επιπλέον 10 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Yψηλό κόστος της τάξης των 5 δισ. ευρώ το χρόνο θα έχει η Γερμανία, από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία κατά της Gazprom Germania και τις θυγατρικές της, ως αντίποινα στα διαδοχικά πακέτα κυρώσεων της Δύσης σε πολίτες και νομικά πρόσωπα, όπως εκτιμά η εφημερίδα Welt am Sonntag.
Το Μάιο η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Gazprom Germania, δηλαδή το γερμανικό παρακλάδι της ρωσικής Gazprom, μετά την απόφαση του Βερολίνου να θέσει την εταιρεία υπό κρατική διαχείριση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων.
Έκτοτε ο ενεργειακός φορέας της Bundesnetzagentur, που ανέλαβε ρόλο διαχειριστή στην Gazprom Germania, είναι υποχρεωμένος να αγοράζει φυσικό αέριο από έτερους προμηθευτές προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμβόλαια που υπάρχουν με τοπικούς φορείς, δήμους και εταιρείες.

Νέοι προμηθευτές, αυξημένες τιμές

Η διαδικασία αυτή προφανώς μεταφράζεται σε μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους χρήστες του φυσικού αερίου και τελικά το σύνολο των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, ο λογαριασμός αυτός υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως απαιτείται η αγορά επιπλέον 10 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Η προμήθεια αυτή γίνεται με βάση τις τιμές που ισχύουν στις διεθνείς αγορές που το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση

Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση θα προκύψει και από την ανάγκη να γεμίσει στο έπακρο η μεγάλη μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Ρέντεν, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα γίνει ο υπουργός Οικονομικών Robert Habeck, καθώς η χώρα θα ευθυγραμμιστεί και με τις οδηγίες των Βρυξελλών για την τήρηση υψηλών αποθεμάτων σε όλα τα κράτη μέλη.

Νέος φόρος 

Η Welt am Sonntag, στο δημοσίευμα της, υποστηρίζει πως για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος ειδικά τη δύσκολη χειμερινή περίοδο η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα νέο, ενδεχομένως προσωρινό, τέλος στο φυσικό αέριο, το οποίο θα επιβληθεί στους ενεργειακούς παρόχους.
O αγωγός NordStream1 που εξυπηρετεί τη Γερμανία
Η Ουκρανία πιέζει τη τη Γερμανία να κόψει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω  NordStream1 - BusinessNews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης