Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η εξαγορά του FSU το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση - Στα 20 εκατ. η ετήσια ενοικίαση

Η εξαγορά του FSU το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση - Στα 20 εκατ. η ετήσια ενοικίαση

Τις επόμενες μέρες η υπογραφή της απόφασης

 

Στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ θα περάσει το κόστος της νέας πλωτής αποθήκης (FSU) που θα εγκατασταθεί στη Ρεβυθούσα. Το κόστος που ενέκρινε η ΡΑΕ για την ενοικίαση ενός έτους του ειδικά διαμορφωμένου πλοίου που θα δέσει στο λιμάνι της Ρεβυθούσας και θα λειτουργήσει ως πρόσθετη αποθήκη LNG , ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Μετά την πάροδο του ενός έτους, το σχέδιο που εξετάζουν από κοινού ΥΠΕΝ, ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ είναι η μόνιμη εγκατάσταση του FSU, δηλαδή η εξαγορά αντί για ενοικίαση, ως πιο συμφέρουσα μακροπρόθεσμα λύση. Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις επ αυτού θα ληφθούν με την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών από το ΔΕΣΦΑ και την υποβολή του στη ΡΑΕ.

Η νέα αποθήκη θα αυξήσει την αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3.
Το έργο, του νέου FSU , όπως είναι ήδη γνωστό ανατέθηκε με εξπρές διαγωνιστικές διαδικασίες στην εταιρία GasLog του εφοπλιστή Λιβανού που συμμετέχει και στο FSRU Αλεξανδρούπολης και έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του πλοίου με στόχο να έχει εγκατασταθεί μέσα στον Ιούλιο στη Ρεβυθούσα ώστε να διασφαλισθεί πλήρως η επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τροφοδοσία στα Βαλκάνια

Παράλληλα, η ενισχυμένη Ρεβυθούσα καλείται να συμβάλει και στην ασφαλή τροφοδοσία της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο της θεσμικής αλληλεγγύης των κρατών –μελών της ΕΕ.
H Ρεβυθούσα και τα αυξημένα φορτία που καταφθάνουν από διάφορους προμηθευτές (ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία, Αίγυπτο κλπ) κρατάνε όρθια την αγορά της Βουλγαρίας από τις 27 Απριλίου που η Gazprom κατέβασε τη στρόφιγγα στη γειτονική χώρα στερώντας από το σύστημά της το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Μάλιστα, από τον Μάιο το LNG που φτάνει στη Ρεβυθούσα μεταφέρεται μέσω της Βουλγαρίας και στη Ρουμανία καλύπτοντες ένα μικρό ποσοστό των αναγκών της, ενώ σύντομα αναμένεται να φτάσουν και τα πρώτα φορτία στην Oυγγαρία. Τον Ιούνιο στη Ρεβυθούσα η κινητικότητα έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καθώς ο προγραμματισμός του ΔΕΣΦΑ δείχνει ένα πλοίο κάθε δεύτερη ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης