ΙΕΑ: Με δελτίο ενέργειας κινδυνεύει η Ευρώπη - Επιτάχυνση των ΑΠΕ

ΙΕΑ: Με δελτίο ενέργειας κινδυνεύει η Ευρώπη - Επιτάχυνση των ΑΠΕ
H eξάρτηση χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο είναι μεγάλη και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία

Με δελτίο ενέργειας κινδυνεύει η Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Πρόκειται για ένα σενάριο πολύ πιθανό, ειδικά αν ο κρύος καιρός συμπέσει με την αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα.

Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, είπε ότι θα μπορούσε να εισαχθεί δελτίο για τους χρήστες βιομηχανικού φυσικού αερίου και άλλους, εάν δεν ληφθούν μέτρα γρήγορα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

«Αν έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, έναν μακρύ χειμώνα και αν δεν λάβουμε μέτρα από την πλευρά της ζήτησης, δεν θα απέκλεια δελτίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Το κάλεσμα στις κυβερνήσεις

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ, οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση για ενέργεια βελτιώνοντας την απόδοση, αλλά οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα ήταν λιγότερο σοβαρές «αν η κινεζική οικονομία δεν αποδώσει με τους συνήθεις ρυθμούς». Τους τελευταίους μήνες, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ως μέρος της πολιτικής του Πεκίνου για «μηδενική Covid» επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν τη ζήτηση ενέργειας. Τώρα, όμως, η χώρα ανοίγει ξανά.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η εξάρτηση χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο είναι μεγάλη και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας που ελέγχεται από το κράτος, έχει ήδη κόψει την παροχή σε χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία η Ολλανδία και η Δανία, επειδή υποστηρίζει ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις νέες απαιτήσεις της για τις πληρωμές.

Ο Birol υποστηρίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να επιτευχθεί μέσω αυξημένης απόδοσης, μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «εκμετάλλευσης στο έπακρο των υπαρχόντων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης