Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Κατάρ επιλέγει Exxon, Total, Shell, Conoco για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου LNG

Το Κατάρ επιλέγει Exxon, Total, Shell, Conoco για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου LNG

Η επέκταση του Βόρειου Πεδίου θα ενισχύσει την παραγωγή LNG του Κατάρ κατά 64% έως το 2027

 

Το Κατάρ επέλεξε την Exxon Mobil , την TotalEnergies, τη Shellκαι την ConocoPhillips ως εταίρους στην επέκταση του μεγαλύτερου έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο σύμφωνα με το Reuters.

Η επέκταση του Βόρειου Πεδίου θα ενισχύσει την παραγωγή LNG του Κατάρ κατά 64% έως το 2027, ενισχύοντας τη θέση του ως ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και θα συμβάλει στη διασφάλιση μακροπρόθεσμου εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η κρατική Qatar Energy είχε αποφασίσει να λάβει μόνη της μια τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του έργου επέκτασης του North Field 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά άνοιξε μια προσπάθεια αναζήτησης εταίρων για να μοιραστούν τον οικονομικό κίνδυνο της ανάπτυξης.

Οι τέσσερις εταιρείες, οι οποίες ήδη συμμετέχουν σε μέρος της υπάρχουσας παραγωγής LNG του Κατάρ, υπέβαλαν προσφορές τον Μάιο του 2021 μαζί με τις νεοεισερχόμενες Chevron Corp και την ιταλική Eni.

Η Shell ανέφερε σε δήλωση ότι "έχει υποβάλει προσφορά για να συμμετάσχει και θα χαρούμε πολύ να επιλεγούμε".

Αν και έχει ληφθεί απόφαση, μια επίσημη ανακοίνωση με τους νικητές ενδέχεται να μην γίνει μέχρι αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, θα παραστεί σε ένα ενεργειακό συνέδριο της Qatar Energy αργότερα τον Ιούνιο.

Συμμετοχή

Η Qatar Energy ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου και τελετή υπογραφής στις 12 Ιουνίου, χωρίς να διευκρινίσει το θέμα.

Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αναμένεται να έχουν περίπου το 20-25% στο σύνολο του νέου έργου, σύμφωνα μία από τις πηγές - αναλογικά μικρότερο μερίδιο από αυτό στα τρέχοντα έργα, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 25-35%.Το σχέδιο North Field Expansion (NFE) περιλαμβάνει έξι τρένα LNG που θα αυξήσουν την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) σε 126 mtpa έως το 2027.

Η Exxon είναι εταίρος στο έργο Golden Pass LNG του Κατάρ στη Λουιζιάνα, μια επένδυση περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οποία η QE κατέχει μερίδιο 70% και η Exxon το 30%.

Χωρητικότητα

Στους 126 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να φτάσει έως το 2027 η συνολική χωρητικότητα LNG του Κατάρ, σημειώνοντας αύξηση κατά 64% από τα σημερινά επίπεδα σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργό Ενέργειας και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum, Saad Sherida Al –Kaabi, ο οποίος δήλωσε ότι οι νέες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα παραγωγικά στρώματα στην περιοχή Ras Laffan του Κατάρ , ανοίγοντας το δρόμο για το νέο έργο παραγωγής LNG στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Μελέτες και δοκιμές δοκιμών επιβεβαίωσαν επίσης την ικανότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων αερίου από αυτόν το νέο πεδίο. Τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου του North Field υπερβαίνουν τα 1.760 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια» πρόσθεσε ο Al-Kaabi.

Παράλληλα, εξήγησε πως ως αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων, η βιομηχανία φυσικού αερίου της χώρας θα επωφεληθεί σημαντικά, ανοίγοντας παράθυρο σε ευρύτερους ορίζοντες. Τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν στην εταιρεία να ξεκινήσει την απαραίτητη τεχνική εργασία για δύο επιπλέον τρένα υγροποίησης LNG με συνολική ετήσια δυναμικότητα 16 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.




www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης