Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΙΑ: Αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ - Στα 123 δολ. κινείται το Brent, στα 122 δολ. το αργό

ΕΙΑ: Αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ - Στα 123 δολ. κινείται το Brent, στα 122 δολ. το αργό

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,0 εκατομμύρια βαρέλια αναπάντεχα την περασμένη εβδομάδα

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 1% την Τετάρτη και το αμερικανικό αργό έφτασε σε υψηλό 13 εβδομάδων παρά την άνοδο των εγχώριων αποθεμάτων αργού, καθώς οι προμήθειες φαινόταν πιθανό να περιορισθούν με την Κίνα να χαλαρώνει τα lockdown και τους Νορβηγούς εργάτες πετρελαίου να σχεδιάζουν να απεργία.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), ένας βιομηχανικός όμιλος, είχε ανακοινώσει προηγουμένως παραγωγή αργού πετρελαίου 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε ακόμη και με τις τιμές κοντά σε υψηλά ρεκόρ. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Περί τις 19:45 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 2,32%, στα 123,37 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 2,1%, στα 122 δολ.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες, υποστηριζόμενες από την προσδοκία ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς του COVID, μεταφράζοντας το σε υψηλότερη ζήτηση και εισαγωγές αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Από την πλευρά της προσφοράς, trader σημείωσαν ότι αρκετές χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ενίσχυσης της παραγωγής στο εγγύς μέλλον.

Ανησυχία για την παραγωγή

Στη Νορβηγία, ορισμένοι εργάτες πετρελαίου σχεδιάζουν να απεργήσουν από τις 12 Ιουνίου διαμαρτυρόμενοι για τους μισθούς, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή αργού.
Οι προσπάθειες των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ να ενισχύσουν την παραγωγή "δεν είναι ενθαρρυντικές", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ αλ-Μαζρουέι, σημειώνοντας ότι ο όμιλος βρίσκεται επί του παρόντος κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) λιγότερο από τον στόχο του.

Πιέζοντας περαιτέρω τις προοπτικές του εφοδιασμού, το Ιράν αφαίρεσε δύο κάμερες παρακολούθησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Αυτή η κίνηση πιθανότατα θα αυξήσει εντάσεις για την πυρηνική εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες με τις οποίες διαπραγματεύεται το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία για αυτό το θέμα θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις και να προσθέσει 1 εκατομμύριο bpd ιρανικού αργού στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Η Ευρώπη, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις ενέργειας τον επόμενο χειμώνα, προειδοποίησε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης