Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tηλεδιάσκεψη Σκρέκα - Joergensen για τον μηχανισμό λειτουργίας της χονδρικής ηλεκτρισμού

Tηλεδιάσκεψη Σκρέκα - Joergensen για τον μηχανισμό λειτουργίας της χονδρικής ηλεκτρισμού

Κλείνει η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas

 

Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και της γενικής διευθύντριας Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul -Joergensen, που είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο νέος ελληνικός μηχανισμός λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που στόχος της κυβέρνησης είναι να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Το ελληνικό σχήμα με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, όμως ακόμη δεν έχει λάβει το πράσινο φως και η σύσκεψη με την κ. Joergensen, θα γίνει για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε το υπουργείο να καταθέσει στη Βουλή τη σχετική τροπολογία, στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, που θα πάει στη Βουλή είτε πολύ αργά απόψε είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όπως είναι γνωστό το στόχος του νέου σχήματος που για να εφαρμοστεί θα απαιτηθεί όχι μόνο η έγκριση του από τη Βουλή, αλλά και η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, ίσως και τροποποιήσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα του εκκαθαριστή της αγοράς, όπως και τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας που έχει τη μορφή Υπουργικής Απόφασης, είναι η αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου.

Για να γίνει αυτό οι ηλεκτροπαραγωγοί θα αποζημιώνονται με βάση πλαφόν ανά τεχνολογία που θα οριστεί με τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά οι προμηθευτές θα αγοράζουν στην τιμή της προημερήσιας αγοράς. Τα επιπλέον χρήματα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να συνεχίσουν να επιδοτούνται οι τελικοί καταναλωτές.

Τροπολογίες

Πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αναμένεται να γίνει το όχημα για την κατάθεση και μιας σειράς άλλων τροπολογιών που σχετίζονται με μείζονα θέματα της ενεργειακής αγοράς.

Συγκεκριμένα με τροπολογία να ρυθμιστεί το θέμα της λειτουργίας του FSU στη Ρεβυθούσα, δηλαδή του πλοίου που προβλέπεται να λειτουργήσει από τις αρχές Ιουλίου ως επιπλέον αποθηκευτικός χώρος LNG για να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο τόσο του ελληνικού συστήματος όσο και των γειτονικών χωρών. Με δεδομένο ότι το FSU θα προστεθεί στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ τα τέλη χρήσης του θα πρέπει να οριστούν με υπουργική απόφαση μετά από σχετική εισήγηση της ΡΑΕ και για το λόγο αυτό απαιτείται να νομοθετηθεί η λειτουργία του ως έκτακτο μέτρο για τη διασφάλιση της επάρκειας της χώρας σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης.

Κλείνει η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas

Επίσης με το νομοσχέδιο θα λυθεί ένα ακόμη ζήτημα που σχετίζεται με τη ΔΕΠΑ Υποδομών και το διαχωρισμό των τριών θυγατρικών της (ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Με τη νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών για την οποία ως γνωστόν έχει προσφέρει 733 εκατ. ευρώ η Italgas.
Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης έχει μπλοκάρει λόγω της άρνησης της ΡΑΕ να χορηγήσει την πιστοποίηση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών ως διαχειριστών του δικτύου διανομής, εάν ο Ιταλός Διαχειριστής δεν δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εντός της επόμενης τριετίας και για το ίδιο διάστημα να διατηρήσει σταθερό το οργανόγραμμα των τριών ΕΔΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης