Ενέργεια

Montel: Ανησυχητική η πορεία της Ιταλίας στην αποθήκευση φυσικού αερίου

Montel: Ανησυχητική η πορεία της Ιταλίας στην αποθήκευση φυσικού αερίου
Οι ιταλικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είχαν για τελευταία φορά σχεδόν το 52% της χωρητικότητας σε σύγκριση με σχεδόν 60% την ίδια περίοδο πέρυσι

Η αργή έναρξη των δημοπρασιών για την αναπλήρωση χώρων αποθήκευσης αερίου τοποθετεί τον ρυθμό έγχυσης της Ιταλίας στους χαμηλότερους της Ευρώπης παρά τα πρόσφατα εγκεκριμένα κίνητρα αποθήκευσης, σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Montel.
Τα καθυστερημένα κίνητρα, οι υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που προκαλούνται από τις σπειροειδείς τιμές του φυσικού αερίου και η αβεβαιότητα σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τα παραδοσιακά μακροπρόθεσμα σχέδια των εμπορικών εταιρειών σε πιο βραχυπρόθεσμες κρατήσεις.

«Είχαμε ένα σχετικά αδύναμο ξεκίνημα», δήλωσε ο Jacopo Casadei, αναλυτής στην Energy Aspects. Στην αρχή της περιόδου αποθήκευσης τον Απρίλιο «δεν είδαμε όλες αυτές τις κρατήσεις για εποχιακή και μακροπρόθεσμη χωρητικότητα αποθήκευσης, οι οποίες συνήθως δημιουργούν το προφίλ των ενέσεων για το υπόλοιπο καλοκαίρι».

Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας αποθήκευσης θα πωλούνταν στις πρώτες πέντε έως έξι δημοπρασίες, αφήνοντας περίπου το 10-15% της χωρητικότητας να πωληθεί σε επόμενους διαγωνισμούς,σημείωσε.

Ωστόσο, τον Μάρτιο η διαφορά τιμής για τους μήνες της ένεσης-απόσυρσης είχε αντιστραφεί, καθιστώντας τις εγχύσεις αερίου πρακτικά ζημιογόνα.

Οι ιταλικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είχαν για τελευταία φορά σχεδόν το 52% της χωρητικότητας σε σύγκριση με σχεδόν 60% την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Εν τω μεταξύ, στην ΕΕ, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου υπερέβαιναν το 50% της χωρητικότητας έναντι 40% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία του GIE περιλαμβάνουν επίσης τα ρυθμιζόμενα στρατηγικά αποθέματα της Ιταλίας ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που «έμειναν ανέγγιχτα και ήδη παρείχαν ένα απόθεμα ασφαλείας», σημείωσε ο Casadei.

Καθυστερημένα κίνητρα

Για να δώσει κίνητρα στην αποθήκευση, η ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Arera εισήγαγε για πρώτη φορά ένα premium αποθεμάτων αξίας 5 ευρώ/MWh για ενέσεις και τον Ιούνιο συμβόλαια για τη διαφορά, που θα εγγυόταν ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίσουν 2 ευρώ/MWh καλοκαίρι-χειμώνα.

«Τα κίνητρα ήρθαν αργά και αυτό επιβάρυνε τις ενέσεις ειδικά κατά το πρώτο μισό του Απριλίου», δήλωσε ο Stefano Cavriani, διευθυντής και συνιδρυτής της Ego Energy.

«Η πολύ αργή έναρξη των καθαρών εγχύσεων εξακολουθεί να επιβαρύνει τους όγκους αερίου που έχουν αποθηκευτεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Michele Soldavini στην εταιρεία συμβούλων Fedabo. «Φτάσαμε σε ορισμένες κορυφές στα μέσα Μαΐου που συσχετίστηκαν με την εισαγωγή ενός premium μετοχών, αλλά επιστρέψαμε σε έναν απογοητευτικό ρυθμό».

Στους διαγωνισμούς αυτής της εβδομάδας, η λεγόμενη εποχιακή διαμόρφωση αιχμής από τον Ιούλιο εκχωρούσε μόνο 46 εκατ. εκ. από τα 4,5 δισεκατομμύρια εκατοστά που προσφέρονται, ενώ η μηνιαία διαμόρφωση αιχμής για τον Ιούλιο τοποθετούσε λίγο πάνω από 76 εκ. εκ. από το διαθέσιμο 1,9 δισεκατομμύριο εκ.

Υψηλές οικονομικές δεσμεύσεις

Από τον Απρίλιο, η διαφορά Ιουλίου-χειμώνα 2022-23 στον ιταλικό κόμβο αερίου PSV επανήλθε σε ένα contango – όπου οι προθεσμιακές τιμές είναι υψηλότερες από τις τιμές spot – και ήταν περίπου -12-12,5 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, οι τρέχουσες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ήταν πρόσφατα περίπου 100 ευρώ/MWh – πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο – σήμαιναν ότι «το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης επιδεινώνει επίσης το πρόβλημα καθώς οι εταιρείες χρειάζονται μεγαλύτερα πιστωτικά όρια με τις τράπεζες», είπε ο Casadei.

«Η έγχυση αερίου συνεπάγεται ακινητοποίηση κεφαλαίων και έκθεση σε χρηματοοικονομικά περιθώρια αν θέλετε να αντισταθμίσετε θέσεις σε σταθερή τιμή», είπε ο Cavriani.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι ιταλικές εγχύσεις αερίου κινδυνεύουν να είναι ανεπαρκείς πριν από την έναρξη του χειμώνα, σημείωσε.

«Εάν η αγορά δεν προσφέρει επαρκή σήματα τιμών, μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη κρατική παρέμβαση», είπε ο Cavriani.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης