Ενέργεια

Ο Κ.Σκρέκας βλέπει την Joergensen - Κλείδωσε ο Μηχανισμός Χονδρικής, η Ατζέντα της συνάντησης

Ο Κ.Σκρέκας βλέπει την Joergensen - Κλείδωσε ο Μηχανισμός Χονδρικής, η Ατζέντα της συνάντησης
Στις Βρυξέλλες εντός των ημερών το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης - Προς κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα
(upd 14.15) Συνάντηση με την γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul -Joergensen είχε σήμερα ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, όπου δόθηκε έμφαση στην  διασυνδεσιμότητα του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, που είναι και βασικός τομέας αρμοδιότητάς της.
Το ζήτημα του νέου Μηχανισμού Χονδρικής πρέπει να θεωρείται κλειδωμένο και απομένει η αποστολή στις Βρυξέλλες εντός των ημερών του σχεδίου της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης συζητήθηκαν τα έργα του RepowerEU, o Kανονισμός Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου, κυρίως όμως η διασυνδεσιμότητα του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, όπου κομβικό ρόλο έχει ο IGB
Οσον αφορά το νέο Μηχανισμό Χονδρικής εντός των προσεχών δύο ημερών αναμένεται να σταλεί από την ελληνική πλευρά το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, που θα διευκρινίζει λεπτομέρειες. Ο στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μηνός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,- στην οποία συμμετείχαν επίσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli -  ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την κ. Jorgensen για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που υλοποιούνται στην Ελλάδα, με τις οποίες θα τριπλασιαστεί η αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG. Τόνισε ότι τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα επιταχύνουν την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Επίσης, συζητήθηκε η σημασία της διασυνδεσιμότητας των συστημάτων φυσικού αερίου των βαλκανικών χωρών, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας των χωρών της περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία ενώ επισήμανε ότι από την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής υψηλής τάσης με την Αλβανία, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, όπως η καλύτερη ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul – Jorgensen. Ενημέρωσα την κ. Joergensen για τα έργα υποδομής που υλοποιούμε σε συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων, όπως τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, καθιερώνεται ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών διασύνδεσης, στον τομέα του φυσικού αερίου. Η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων αποτελεί κλειδί για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, Ελλάδα και Ε.Ε. συμπορεύονται στο κοινό όραμα για μια ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια».


Ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση για τον Μηχανισμό Χονδρικής

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το ελληνικό σχέδιο παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα από αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Και αυτό γιατί ορίζονται τα επίπεδα των αποζημιώσεων ανά τεχνολογία, κατά προσέγγιση 100 -110 ευρώ/MWh για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις ΑΠΕ και περίπου 200 ευρώ για τους λιγνίτες, ενώ στο φυσικό αέριο θα είναι στο 50% της απόδοσης, ώστε να υπάρξει κίνητρο στο σύστημα για να ευνοηθούν οι καλές και σύγχρονες μονάδες.

Η διαφορά από την τιμή της χονδρικής, που προσωρινά παρουσιάζει μια αποκλιμάκωση θα εισπράττεται στην πηγή και θα αποδίδεται σαν επιδότηση στους καταναλωτές.
Ο υπουργός είχε δείπνο προετοιμασίας με την κυρία Joergensen χθες το βράδυ Δευτέρας 13/6.


53_1.JPG


Το νομοσχέδιο ΑΠΕ


Παράλληλα κατά πάσα πιθανότητα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιτάχυνση και την απλοποίηση της αδειοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο έως το 2030 το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας να φθάνει τα 25 GW έναντι των 9 GW που είναι σήμερα.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι σήμερα. Παράλληλα δημιουργείται το πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3,5 GW έως το 2030 και αυξάνεται η χωρητικότητα του δικτύου για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του net metering.

Ο εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας περνά μέσα από την ψηφιοποίηση των αδειών και την δραστική μείωση των δικαιολογητικών για τους επενδυτές ώστε τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας να μειωθούν σε 5 από 7. Επίσης ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μειώνεται από 91 σε 54 και είναι πλέον τυποποιημένα.
Η διαδικασία αδειοδότησης των έργων επιταχύνεται καθώς μειώνονται οι περιπτώσεις όπου απαιτείται τροποποίηση των αδειών, δίνοντας την δυνατότητα της απλής ενημέρωσης – επικαιροποίησης των φακέλων των επενδυτών.

Επίσης, τίθεται συγκεκριμένο ορόσημο στους επενδυτές για την άμεση και γρήγορη υλοποίηση των έργων τους, απαλλάσσονται από διοικητικό φόρτο οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι Διαχειριστές, με τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος να γίνεται πλέον από εξωτερικούς δικηγόρους. Παράλληλα, ελέγχεται η οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών με προσκόμιση εγγυητικής επιστολής κατά την αίτηση στον Διαχειριστή για τον ηλεκτρικό χώρο και όχι κατά την δέσμευση αυτού, περιορίζοντας το πλήθος αιτημάτων.

ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ

Περιορίζονται οι προθεσμίες υλοποίησης των έργων σύνδεσης από τους Διαχειριστές, με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καθυστερήσεων.
Σε ότι αφορά την αποθήκευση ενέργειας το νομοσχέδιο προβλέπει την αναμόρφωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών. Επίσης εισάγει προβλέψεις σχετικά με την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που είτε έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν ενέργεια από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε όχι.

Το νομοσχέδιο εμπεριέχει μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με το νέο πλαίσιο.
Τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τα έργα αμιγούς αποθήκευσης, δηλαδή μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης για τα οποία η άδεια θα χορηγείται κατ’ αναλογία με τις απαιτήσεις που υφίστανται για τα Ειδικά Έργα ΑΠΕ. Και τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ.

H Aποθήκευση

Στην περίπτωση έργων αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ, ο σταθμός αποθήκευσης θα λειτουργεί είτε μόνο υποστηρικτικά του σταθμού ΑΠΕ (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ – κατάντη του μετρητή) και δεν θα απορροφά ενέργεια από το δίκτυο, οπότε και θα λαμβάνει Βεβαίωση Παραγωγού όπως τα συνήθη έργα ΑΠΕ και θα έχει δυνατότητα να λάβει λειτουργική ενίσχυση. Είτε θα μπορεί να απορροφά ενέργεια από το δίκτυο, οπότε και θα λαμβάνει Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων ΑΠΕ χωρίς να έχει τη δυνατότητα να λάβει λειτουργική ενίσχυση.

Μεγάλη σημασία για την πρώθηση των μικρότερων έργων ΑΠΕ και του net metering έχουν οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που δίνουν τη δυνατότητα στους Διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας να επιβάλλουν περιορισμούς στην έγχυση ηλεκτρισμού στο δίκτυο, οι οποίοι δεν θα υπερβαίνουν το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. της εκάστοτε περιοχής.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κατόπιν εισήγησης των Διαχειριστών που θα βασίζεται σε μελέτη κόστους – οφέλους και θα λαμβάνει υπόψη το επίπεδο διείσδυσης ενέργειας που επιτυγχάνεται από έργα ΑΠΕ. Με την εφαρμογή περιορισμών έγχυσης, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο ηλεκτρικό δίκτυο περισσότερων μονάδων ΑΠΕ. Επίσης, προβλέπεται ότι μέσα σε 45 μέρες από την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των Υποσταθμών στο δίκτυο διανομής.
Σημειώνεται τέλος ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται να ενσωματωθούν μια σειρά τροπολογίες που αφορούν το νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas και το FSU που θα εγκατασταθεί στη Ρεβυθούσα για την κάλυψη της επάρκειας με φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης