Ενέργεια

Italgas: Τον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Italgas: Τον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε αύξηση των επενδύσεων προχωρεί η Ιταλική επιχείρηση

Η Italgas σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εξαγορά της ελληνικής ΔΕΠΑ Υποδομών τον Ιούλιο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πάολο Γκάλο την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, καθώς ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου της Ιταλίας δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις.

Ο όμιλος, ο οποίος διανύει περίπου 74.000 χιλιόμετρα (46.000 μίλια) ρυθμιζόμενων αγωγών φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ \έως το 2028 για να ολοκληρώσει την αναβάθμιση του εγχώριου ιταλικού δικτύου του και να εκσυγχρονίσει το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Στο προηγούμενο επιχειρηματικό της σχέδιο, η Italgas είχε δεσμεύσει 7,9 δισ. ευρώ κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Το επιχειρηματικό σχέδιο για το 2028 προβλέπει επενδύσεις 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιταλία και 1,8 δισεκατομμύρια για την Ελλάδα έως το 2028. Οι ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών θα μπορούσαν να ενισχυθούν πρόσθεσε ο Γκάλο.

Ο όμιλος, ο οποίος πέρυσι κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι 733 εκατ. ευρώ, δήλωσε ότι θα ενοποιηθεί με την ελληνική επιχείρηση στους τελευταίους τέσσερις, πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.

Επενδύσεις

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει τις ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Στην πολυετή στρατηγική της για την πρόταση RePowerEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι τα ανανεώσιμα αέρια, το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, θα πρέπει να αντικαταστήσουν περίπου το 50% της ποσότητας φυσικού αερίου που εισάγει το μπλοκ από τη Ρωσία. Για να βοηθήσει την Ιταλία να ενισχύσει τη χρήση νέων αερίων, η Italgas στοχεύει να κάνει το δίκτυό της πιο ευέλικτο.

«Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων προορίζεται για επέκταση, ψηφιακό μετασχηματισμό και επαναχρησιμοποίηση του δικτύου διανομής προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ευρεία χρήση των νέων αερίων, όπως το βιομεθάνιο, το πράσινο υδρογόνο και το συνθετικό μεθάνιο» είπε ο Γκάλο.

Στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του, ο όμιλος είπε ότι αναμένει οι πωλήσεις φέτος να ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ, από 1,37 δισ. ευρώ το 2021. Βλέπει προσαρμοσμένα βασικά κέρδη 1-1,03 δισ. ευρώ χωρίς τη συνεισφορά της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το χρέος αναμενόταν να αυξηθεί στα 5,9 δισ. ευρώ.

Η Italgas σχεδιάζει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης