Τελευταία Νέα

Χωροθέτηση περιοχών για ταχεία αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων ΑΠΕ

Χωροθέτηση περιοχών για ταχεία αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων ΑΠΕ

Στόχος να υπάρξουν χώροι για να δοθεί προτεραιότητα δανειοδότησης σε μεγάλες επενδύσεις - Σήμερα ο Μητσοτάκης συγκαλεί την Επιτροπή

Την χωροθέτηση ειδικών περιοχών για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και αναφερόμενος στο θέμα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι αύριο (σ.σ σήμερα 16/6) θα συγκληθεί η Επιτροπή για την χωροθέτηση των ΑΠΕ και δίνοντας το στίγμα των κατευθύνσεων, σημείωσε ότι είναι προτιμότερο από το να υπάρχουν διάσπαρτες ανεμογεννήτριες εδώ και εκεί να υπάρξουν χώροι για να δοθεί προτεραιότητα δανειοδότησης σε μεγάλες επενδύσεις.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες παραπέμπουν στις κατευθύνσεις που έδωσε η ΕΕ μέσω του REPowerEU προς τα κράτη μέλη για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, αναγνωρίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και τις καθυστερήσεις που προκαλούν.

Περιοχές "go-to"

Η ΕΕ προτείνει τον σχεδιασμό περιοχών "go-to” στις οποίες οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις θα "τρέχουν" με ταχύτερους ρυθμούς απ' ότι σε άλλες περιοχές.
Συγκεκριμένα , υποχρεώνει τα κράτη μέλη να καθορίσουν, μετά από στρατηγική περιβαλλοντική αξιολόγηση, ευρύτερες περιοχές όπου οι Α.Π.Ε. θα επιτρέπονται εξ αρχής. Στις περιοχές αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να μπορούν να ξεκινήσουν κατασκευή εντός ενός έτους από το σχετικό αίτημά τους.

Στις περιοχές αυτές δηλαδή οι αιτήσεις δεν θα απορρίπτονται για αδειοδοτικούς λόγους, οι δε λεπτομέρειες και όροι εγκατάστασής τους θα καθορίζονται σε λιγότερο από ένα έτος. Παράλληλα, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την υποχρέωση στις υπόλοιπες περιοχές οι ΑΠΕ να αδειοδοτούνται εντός 2 ετών και διευκρινίζει ότι σε αυτή την προθεσμία πρέπει να έχει εκδοθεί οριστική απόφαση επί όλων των αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή μιας επένδυσης.

Νέα νομοθεσία

Παράλληλα με την πρόταση νέας νομοθεσίας, η Επιτροπή δημοσίευσε λεπτομερείς οδηγίες προς τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο που πρέπει να απλοποιήσουν τους κανόνες και τις διαδικασίες αδειοδότησης. Οι οδηγίες αυτές περιγράφουν τις βέλτιστες πρακτικές αδειοδότησης από όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα, αναγνώριση των έργων Α.Π.Ε. ως επενδύσεων υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, υιοθέτηση προσέγγισης με βάση τον πληθυσμό, για την προστασία της βιοποικιλότητας και συντονισμό θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σε επίπεδο θαλάσσιας λεκάνης.
Η ΕΕ έχει αναθεωρήσει το στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο 45% από 40% έως το 2030, στο πλαίσιο του σχεδίου ταχείας απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης