Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πράσινη μετάβαση: 2,4 δισ. ευρώ για επτά χώρες της ΕΕ

Πράσινη μετάβαση: 2,4 δισ. ευρώ για επτά χώρες της ΕΕ
Σε τι είδους έργα θα διατεθεί ο οικονομικός αυτός προϋπολογισμός

Χρηματικό ποσό 2,4 δις. ευρώ έχει διατεθεί σε επτά χώρες της ΕΕ προκειμένου να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ενέργεια, τη βιομηχανία και τις μεταφορές στη Ρουμανία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Κροατία, καθώς και την επίτευξη των στόχων τους για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων δημόσιου φωτισμού εντός των δήμων, τη μετατροπή άνθρακα σε βιομάζα και φυσικό αέριο στην τηλεθέρμανση και την ενεργειακή απόδοση στην Τσεχία, καθώς και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Κροατία.

Παράλληλα, θα ευνοηθεί η κατασκευή οκτώ ηλιακών πάρκων και δύο μονάδων αεριοστροβίλου συνδυασμένου κύκλου στη Ρουμανία, την ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων στη Λιθουανία, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στη βιομηχανία της Πολωνίας, έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Ουγγαρία αλλά και η αποκατάσταση δικτύων τηλεθέρμανσης και ψύξης στη Σλοβακία.

Το πλαίσιο της στήριξης

Τα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ προέρχονται από τη δημοπρασία δικαιωμάτων ρύπων του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και προσφέρονται στο πλαίσιο του τρίτου επενδυτικού αυτού κύκλου.

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι: «Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη δράση. Τα έσοδα αυτά αποδίδουν γρήγορα αποτελέσματα και βοηθούν τα κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε βασικούς τομείς και να γίνουν κλιματικά ουδέτερες.

Επιπλέον, αυτή η μεγάλη οικονομική ένεση είναι διαθέσιμη για την έναρξη έργων που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μας μετάβασης ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η προθεσμία των κρατών μελών που έχουν το δικαίωμα υποβολής (αλλά όχι προτεραιότητας) επενδυτικών προτάσεων για  πιθανή στήριξη για τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης είναι η 16η Αυγούστου 2022 και η 13η Σεπτεμβρίου 2022 για τις προτάσεις προτεραιότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης