REN21: Στάσιμη η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ - Η αντίφαση των εθνικών προτεραιοτήτων

REN21: Στάσιμη η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ - Η αντίφαση των εθνικών προτεραιοτήτων
Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 4% το 2021 ενώ η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί ελάχιστα

Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το παγκόσμιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, REN21. Η Έκθεση Παγκόσμιας Κατάστασης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 2022 αναφέρει ότι χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία για πράσινη ανάκαμψη μετά τα lockdowns που έφερε ο Covid.

Παράλληλα, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 4% το 2021, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί ελάχιστα. Η συνεχής εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έχει οδηγήσει σε αύξηση 6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ισοδυναμεί με δύο δισεκατομμύρια τόνους, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόλις το 12,6% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020.

Η δυστοκία στον στόχο

Παρά το γεγονός ότι 135 χώρες έχουν καθαρούς μηδενικούς στόχους, ανακαλύφθηκε ότι σημαντικές επενδύσεις εξακολουθούν να γίνονται στα ορυκτά καύσιμα. Επιδοτήσεις αξίας 5,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδύθηκαν στον κλάδο το 2020, ενώ μόλις 366 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το επόμενο έτος.

Η εκτελεστική διευθύντρια του REN21, Rana Adib, δήλωσε: «Παρά τα στοιχεία ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πιο προσιτή πηγή ενέργειας τόσο για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας όσο και για την υποστήριξη της απαλλαγής από τον άνθρακα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να καταφεύγουν σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων για να κρατήσουν υπό έλεγχο τους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των φιλοδοξιών και της δράσης των χωρών είναι ανησυχητικό και στέλνει σαφές μήνυμα ότι είναι ανέφικτη η ενεργειακή μετάβαση.

Βρισκόμαστε σε ιστορικό σταυροδρόμι. Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι φορείς λήψης αποφάσεων δεν μπορούν πλέον να καθυστερήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται».

Το «γήπεδο» των ανανεώσιμων

Αξίζει, σύμφωνα με την έκθεση, να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ΑΠΕ έχει βελτιωθεί και αναπτυχθεί, φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 3,1 GW (αύξηση 17% το 2021). Το υψηλότερο μερίδιο χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρέθηκε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας το 28,3% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, αλλά η πλειονότητα της ενεργειακής ζήτησης καλύφθηκε από ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, οι μεταφορές παραμένουν να έχουν το χαμηλότερο μερίδιο χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μόλις 3,7%, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων διπλασιάστηκαν το 2021 σε 6,6 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Τέλος, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης