Ενέργεια

ΗΠΑ: Στα 2 δις. δολ. οι εκροές στα ESG ETFs τον Μάιο - Η ερμηνεία των επενδυτών

ΗΠΑ: Στα 2 δις. δολ. οι εκροές στα ESG ETFs τον Μάιο - Η ερμηνεία των επενδυτών
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία ανάληψη μετρητών που έγινε ποτέ, σύμφωνα με το Bloomberg

Από την αρχή του 2019, οι επενδυτές έχουν διαθέσει περισσότερα από 300 δις. δολ. σε αμοιβαία κεφάλαια για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG), σύμφωνα με το Bloomberg. Αναλυτικά, το 2019 διατέθηκαν 30 δις, το 2020 94 δις. και το 2021 159 δις.

Τον φετινό όμως Μάιο, οι εισροές έγιναν εκροές, της τάξεως των 2 δις. δολ. από μετοχικά κεφάλαια ESG, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία ανάληψη μετρητών που έγινε ποτέ. Η μετάφραση αυτού του φαινομένου είναι η εξής: Το 2022 τρέχει πλέον πίσω από το 2020 και οι επενδύσεις είναι λιγότερο από το 1/3 του ρυθμού του 2021.

11_93.JPG

Επίσης, ο φετινός Μάιος συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον της αναζήτησης στο Google για την τελευταία 5ετία. Ειδικά, η εβδομάδα της 15ης Μαΐου σημείωσε δραματική άνοδο.


222_4.JPG

Tο «χεράκι» του Musk

Η εξήγηση αυτού του φαινομένου δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Στις 18/5 ο Elon Musk περιέγραψε το ESG ως «απάτη» που «έχει οπλιστεί από ψεύτικους πολεμιστές κοινωνικής δικαιοσύνης». Μια μέρα αργότερα, ένα στέλεχος της HSBC είπε ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένας οικονομικός κίνδυνος για τον οποίο πρέπει να ανησυχούμε».

Επομένως, η κορύφωση του ενδιαφέροντος για ESG, η οποία συμπίπτει με δύο άκρως δημόσιες και σαφώς αρνητικές δηλώσεις σχετικά με την ίδια τη φύση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης, μπορεί να οδηγήσει τους διαχειριστές θεσμικών ταμείων να αμφισβητήσουν τις πρόσφατες χορηγήσεις τους.

Κλείνοντας, μια σειρά παραδειγμάτων όπως η έφοδος της γερμανικής αστυνομίας στα γραφεία της Deutsche Bank AG και του DWS Group για καταγγελίες greenwashing και η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τις αξιώσεις της Goldman στα ESG δημιουργούν μια περίεργη και θολή εικόνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πραγματικότητα του ESG βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε μια πολιτικά οπλισμένη απάτη και μια επενδυτική νιρβάνα με τέλεια σαφήνεια και διαφάνεια. Καθώς αυτή η πραγματικότητα επιλύεται - μέσω των αποφάσεων των επενδυτών, του ρυθμιστικού ελέγχου και ίσως ακόμα ενός ή δύο tweet - οι ροές κεφαλαίων ESG αναζητούν τη νέα τους κατεύθυνση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης