Ενέργεια

Αυξήθηκαν 39% οι εισαγωγές αερίου τον Μάϊο - Ποιά φορτία αναμένονται τον Ιούλιο

Αυξήθηκαν 39% οι εισαγωγές αερίου τον Μάϊο - Ποιά φορτία αναμένονται τον Ιούλιο

Ποιοί εισάγουν ποιές ποσότητες

Νέα εκτίναξη σημείωσε χθες (16/6) η τιμή του φυσικού αερίου TTF μετά την απόφαση της Ρωσίας να εντείνει τον ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη περιορίζοντας σχεδόν στο μισό τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Η κίνηση αυτή που οι μεν Ρώσοι αποδίδουν σε τεχνικά ζητήματα, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι έχει «πολιτικά κίνητρα», αναζωπύρωσε τους φόβους για διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Με δεδομένο δε ότι η Ευρώπη οδεύει προς τη μείωση της εξάρτησης της από το ρωσικό αέριο και επιχειρεί αυτή την περίοδο να γεμίσει τις αποθήκες της εν όψει του επόμενου χειμώνα, οι αγορές απάντησαν με άνοδο της τιμής του αερίου αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ισορροπία τρόμου που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης να βρίσκεται στο 80% στο τέλος Σεπτεμβρίου και σήμερα κινείται κοντά στο 56%.
Έτσι η τιμή TTF για συμβόλαια του επόμενου μήνα εκτινάχθηκε χθες στα 118 ευρώ/MWh, από 79,4 ευρώ/MWh στις 8/6, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε και στα 148,7 ευρώ/MWh. Τα δε συμβόλαια του Αυγούστου έκλεισαν στα 132,4 ευρώ/MWh και του Σεπτεμβρίου στα 133,1 ευρώ/MWh.

Αύξηση εισαγωγών

Η νέα αυτή έκρηξη των τιμών έρχεται σε συνέχεια ενός εξαιρετικά ασταθούς Μαΐου στη διάρκεια του οποίου η τιμή TTF ξεκίνησε από τα 96,7 ευρώ/MWh στις 2/5, για να φθάσει στα 108,8 ευρώ/MWh στις 12/5 και να πέσει στα 86,5 ευρώ/MWh στις 23/5.  Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον η ελληνική αγορά φυσικού αερίου τον Μάιο αύξησε ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές LNG το οποίο έφθασε να καλύπτει το 71% του συνολικού μίγματος αερίου. Ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών.

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022 ανήλθαν σε 4,6 TWh, αυξημένες κατά 39% σε μηνιαία βάση και κατά 6% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους.
Όπως είναι γνωστό το φυσικό αέριο εισάγεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της Ελλάδας µέσω τεσσάρων σημείων εισόδου και συγκεκριμένα το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, οι Κήποι Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας απ΄ όπου εισάγονται ποσότητες τουρκικού basket, η Νέα Μεσημβρία, το σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP, που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο και η Αγία Τριάδα απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα, που εισάγει LNG.

Από τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην ελληνική αφορά που ανήλθαν σε 4,6 TWh, οι 3,3 TWh ή 71% εισήχθησαν από την Αγία Τριάδα, 0,2 TWh ή 3% από το Σιδηρόκαστρο, 0,1 TWh ή 2% από τους Κήπους και 1,1 TWh ή 24% από τη Νέα Μεσημβρία.

Εξάλλου σύμφωνα με το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, τα φορτία LNG που αναμένεται να φτάσουν τον Ιούλιο στη Ρεβυθούσα είναι 8 και η συνολική ποσότητα που θα εισαχθεί θα είναι 650.544 κ. μ. φυσικού αερίου, αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο που ανήλθε στα 637.411 κυβικά μέτρα.

Ποιοί φέρνουν τα φορτία

Ανάμεσα στα φορτία LNG, υπάρχουν τρία της ΜΕΤ Energy για εφοδιασμό της βουλγαρικής αγοράς, δύο της Μυτιληναίος, ένα της ΔΕΠΑ, ένα της Elpedison και ένα της ΔΕΗ.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Μάιο του 2022 από τα διάφορα σημεία εξόδου ταξινομούνται ως εξής:
• 600.885 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο,
• 453.466 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
• 354.899 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΙΙ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας,
• 331.872 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΗΡΩΝ ΙΙ στην Βοιωτία και
• 323.958 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.

Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 90,2 ευρώ/MWh, ενώ στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα στην αγορά της επόμενης ημέρας, ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 89,26 ευρώ/MWh. Οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 143.911 MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης