Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βουτιά των τιμών πετρελαίου κατά 7% - «Μοχλός» ο φόβος για ύφεση της οικονομίας

Βουτιά των τιμών πετρελαίου κατά 7% - «Μοχλός» ο φόβος για ύφεση της οικονομίας
Το brent σημειώνει πτώση της τάξης του 5,38% στα 113,36 δολ/βαρέλι και το αργό υποχωρεί κατά 6,7% στα 109,67 δολ/βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 7% σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων σήμερα (17/6) λόγω των ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία και να μειώσουν τη ζήτηση για ενέργεια, μεταδίδει το Reuters. Σημειώνεται ότι μοχλός για την υποχώρηση των τιμών ήταν η βουτιά των προθεσμιακών τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν ανησυχίες για μία μεγάλη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το brent σημειώνει πτώση της τάξης του 5,38% στα 113,36 δολ/βαρέλι και το αργό υποχωρεί κατά 6,7% στα 109,67 δολ/βαρέλι. Σύμφωνα με τον Edward Moya, ανώτατος αναλυτής αγοράς στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης OANDA υπογράμμισε ότι: «Οι τιμές του αργού κατρακύλησαν καθώς το δολάριο ανέβηκε, η Ρωσία σήμανε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα πρέπει να αυξηθούν, καθώς οι φόβοι για την παγκόσμια ύφεση αυξάνονται».

Ο αγώνας για τον πληθωρισμό

Παράλληλα, οι παγκόσμιοι κεντρικοί τραπεζίτες που χαλάρωσαν γρήγορα τη νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αποφύγουν την ύφεση, αλλάζουν τώρα στρατηγικής προκειμένου να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. «Με τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν αρκετά ουσιαστικές κινήσεις για τον περιορισμό της ανάπτυξης μέσω αυξήσεων επιτοκίων, η νομισματική σύσφιξη παρουσιάζεται στο πετρελαϊκό συγκρότημα» δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη θα μειώσει την ενεργειακή ζήτηση.

Η στάση στο πετρέλαιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν μόλις τέσσερις εξέδρες άντλησης πετρελαίου καθώς ο πρόεδρος Joe Biden επέκρινε τους παραγωγούς ότι επωφελούνται από τις υπερβολικά υψηλές τιμές αντί να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την παραγωγή.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, αναμένει ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της θα αυξηθούν το 2022 παρά τις δυτικές κυρώσεις και το ευρωπαϊκό εμπάργκο. Σύμφωνα μάλιστα, με τον Ρώσο Αντιπρόεδρο, Alexander Novak, «η παγκόσμια αγορά πετρελαίου συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια αναταράξεων», εξαπολύοντας επίθεση στη Λιβύη, το Ιράν και τη Βενεζουέλα για την έλλειψη ενεργειακής υποδομής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης