Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Politico: Γιατί είναι πετρελαϊκό «καταφύγιο» των ΗΠΑ ο Καναδάς

Politico: Γιατί είναι πετρελαϊκό «καταφύγιο» των ΗΠΑ ο Καναδάς
Το 62% του αργού πετρελαίου που εισήγαγαν οι ΗΠΑ το 2021 προέρχονταν από τον Καναδά

Εν μέσω της αυξημένης ανησυχίας για την αστάθεια που συνοδεύει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το Politico, οι Αμερικανοί θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό γιατί, η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών ενέργειας των ΗΠΑ δεν είναι η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία ή η Βενεζουέλα. Είναι ο Καναδάς - ο μακροβιότερος και πιο αξιόπιστος εμπορικός εταίρος της Αμερικής.

Στην πραγματικότητα, το 62% του αργού πετρελαίου που εισήγαγαν οι ΗΠΑ το 2021 προέρχονταν από τον Καναδά. Με τα τρία μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, συγκεντρωμένα σε μεγάλο βαθμό στην Αμπέρτα, ο Καναδάς θα πρέπει να θεωρείται δικαίως η βασική πηγή των ΗΠΑ για αξιόπιστες και προσιτές προμήθειες πετρελαίου που παράγεται με αειφόρο τρόπο.

Σε ετοιμότητα για την επόμενη μέρα

Οι πετρελαιοπαραγωγοί του Καναδά εργάζονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG), μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές ανά βαρέλι τα τελευταία χρόνια. Σε απάντηση της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, οι έξι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου έχουν σχηματίσει το «Oil Sands Pathways to Net Zero Alliance», με στόχο την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών από την παραγωγή ως το 2050.

Παράλληλα, τρέχει το δίκτυο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει το δεσμευμένο CO2 από περισσότερες από 20 εγκαταστάσεις πετρελαίου και να το μεταφέρει σε έναν κόμβο αποθήκευσης για ασφαλής, μόνιμη υπόγεια αποθήκευση. Παγκόσμιες οργανώσεις όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι το ευρέως διαδεδομένο CCS πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Με αυτό το έργο, θα ήταν εφικτή η μείωση των καθαρών CO2 κατά περίπου 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030 από τις πρώτες 11 εγκαταστάσεις και θα μπορούσε τελικά να δει περαιτέρω μείωση κατά 30 εκατομμύρια τόνους σε μεταγενέστερες φάσεις του σχεδίου.

Οι μελλοντικές προβλέψεις

Σύμφωνα με πολλές ανεξάρτητες, αξιόπιστες προβλέψεις, ο κόσμος θα συνεχίσει να χρειάζεται πετρέλαιο ως μέρος ενός διαφοροποιούμενου ενεργειακού μείγματος έως το 2050 και μετά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δείξει ότι υπάρχει ζωτική ανάγκη να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα με προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από σταθερές, δημοκρατικές χώρες που έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ μοιράζονται ήδη μια από τις ισχυρότερες ενεργειακές συνεργασίες στον κόσμο με μεγάλες ευκαιρίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης